TATE NA ODSUSTVU: ŠTA KOMPANIJE MOGU DA UČINE?

Pitanje odnosa i brige prema zaposlenima koji su zasnovali porodice i krenuli u njeno širenje nije pitanje samo u Srbiji, jer je ono uvek u centru pažnje svih zaposlenih u Evropi. Jedna od zemalja na koje Srbija želi da se ugleda jeste Švedska.

Poslodavci koji izražavaju brigu o zaposlenom i dok je na poslu i kada je van radnog vremena, postali su svesni koliko je vreme za porodicu posebno važno, a naročito onima koji prvi put postaju roditelji ili su porodicu proširili prinovom. Jasno je da su prvi meseci s bebom u kući najteži i prve godine najvažnije. Jasno je i da zaposlenima veoma teško pada kada treba da se odvoje od male dece da bi se vratili na radno mesto i poslovnim obavezama. Posebno to znaju mame jer u više od 95% slučajeva one i dalje najčešće koriste roditeljsko odsustvo. Zato vreme koje zaposlene tate provode sa svojom porodicom sve više postaje privilegija koju odgovorne kompanije gledaju da obezbede svojim zaposlenima.

Kompanija IKEA veruje da je plaćeno odsustvo za tate višestruki dobitak za ravnopravnije društvo i za poslovanje i zato je odlučila da dâ svoj doprinos u toj oblasti. Pored nedavne inicijative kojom je novim tatama koji rade u kompaniji IKEA Srbija obezbedila jedan mesec plaćenog odustva o njenom trošku, IKEA nastavlja dalje. U utorak 11. decembra organizovaće panel diskusiju „Tate na odsustvu: Šta kompanije mogu da učine?“ Panel će okupiti priznate sociologe, psihoterapeute, uspešne biznismene i javne ličnosti koji će govoriti o rezultatima istraživanjima iz te oblasti, kao i o primerima dobre prakse.

ikea srbijatata na odsustvu