PREPORUKA NEDELJE: Milena Lasić – predstava, restoran, film, recept, muzika

Milena Lasić, likovna umetnica, rođena je u Beogradu 1986. godine. Još kao devojčica svaki slobodni trenutak provodila je za stolom sa bojama i slikarskim priborom, gde je i započela svoj sudbinski umetnički put. Svoj talenat je posvetila izradi kolaža koji su se pokazali kao novina i originalnost u toj vrsti likovnog izražavanja. Do sada je imala dve samostalne izlozbe, 2017. godine pod nazivom "Kraljevstvo moje mašte" i 2018. godine pod nazivom "Osvetli moju tamu". Njeni radovi su autentični i privlače pažnju posmatrača. Čitaocima našeg portala preporučuje omiljenu predstavu, restoran, film, ističe da voli da svojim gostima pripremi čizkejk, a opušta se uz odabrane note Stinga i Princa.

PREDSTAVA

- Predstava "Tako je ako vam se tako čini" koju je režirao Jagoš Marković me je oduševila. Predstava je rađena po tekstu jednog od najboljih italijanskih pisaca svih vremena i nobelovca Luiđija Pirandela. Intersantno je to da je komad napisan još 1917. godine, a tema je potpuno savremena. Posle predstave, ostanete zamišljeni i to je ono što volim u umetnosti, kada mi bilo koje umetničko delo ostavi prostor da ga analiziram.

RESTORAN

- Restoran u koji rado odem je Klub književnika, kultno mesto Beograda. Uvek je prijatna atmosfera i ukusna hrana. Najprijatnije mi je da sedim u zastakljenoj bašti, jer je pogled predivan. U Klubu književnika sam se i venčala, suprug dubrovački šarmer Frano Lasić, tako da je to za mene posebno mesto.

FILM

- Volim da gledam filmove. U zavisnosti od raspoloženja, biram žanr. Odgledala sam sve filmove Vudija Alena i volim njegov pogled na svet i njegov humor. Ako mi treba da me nešto razonodi, u stanju sam da večerima biram komedije, ali generalno volim ozbiljne filmove sa porukom, volim istinite priče i filmove koji vas ostave da o njima razmišljate narednih mesec dana. Prošle godine odgledala sam film "Savršeni stranci", koji mi je ostavio utisak iz razloga što se sve dešava u jednoj sobi, a film i radnja vam drže pažnju. Priča je za današnje vreme veoma poučna, jer prikazuje koliko se ne poznajamo, koliko ne ulazimo u suštinu i srž naših najbližih i koliko većina ljudi živi tajne i lažne živote. Film je iz tih razloga za svaku preporuku.

RECEPT

- Nisam vična kuvanju, ali kada odlučim da napravim nešto, to bude ukusno i sa puno ljubavi. Volim lepo da postavim sto, popalim sveće kada mi dolaze prijatelji ili porodica. Divna su ta okupljanja oko lepo sređenog stola sa ukusnom hranom. Jako mi je bitan vizuelni efekat. Mogu da vam da predložim nešto što je najjednostavnije da se napravi, kada imate želju da se zasladite, a to je čizkejk. Sastojci: 300 gr plazma keksa, 5 kašika mleka, 180 gr maslaca ili margarina. Beli fil: 1 kom Ella sira (450 grama), 1 krem sir, 1 vanilin šećer, 50 ml. vode, 1 želatin (10 gr.), 500 ml biljne pavlake (Meggle), 220 gr šećera u prahu. Voćni fil: 450 grama crvenog voća (ja sam koristila maline i kupine), 100 ml. vode, 1 želatin (10 grama), 50 ml. vode za želatin, 4 kašike šećera. Priprema: Voće kuvati sa vodom i šećerom oko 10 min. Jedan želatin takođe ostaviti da nabubri 10 minuta u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi. Istopiti margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim plazma keksom i mlekom. Smesa će biti prilično rastresita, pa je prstima ili valjkom za tu namenu utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm) Ostaviti u frižider da se stegne dok mutite beli fil. Umutiti slatku pavlaku i dodati krem sir. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri 10 minuta i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri). Pomešati ga sa malo ove bele smese, a zatim dodati u beli fil i još jednom sve izmiksati. Beli fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup. Kada se crveni fil ohladio, rasporedite ga lagano preko belog fila. Ostaviti u frižideru da odstoji 6 do 8 sati u kalupu. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa i to je to. Vaš čizkejk je gotov!

MUZIKA

- Muzika je nešto što najviše volim. Volim da slušam muziku kod kuće, a najviše se radujem odlasku na koncert. Dobar koncert može da vas napuni sa toliko pozitivne energije, da skačete od sreće. Volim Stinga, Princa, Piter Gabriela, volim bluz muziku, spisak bi bio poprilično dugačak. Uživam u dobroj svirci, ali omiljne pesme biram i prema tekstu. Pažljivo slušam tekstove, nije da su mi nebitni. Mislim da sama muzika može da izazove najlepše emocije kod čoveka.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Milena Lasićpreporuka nedeljeTOP