MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Marina Kotevski - Rejkjavik

Voditeljku i urednicu Marinu Kotevski na malim ekranima je već četrnaest godina, a publika ju je prvi put upoznala na SOS kanalu. Nakog toga radila je poznatu emisiju "Milica na kvadrat", na TV Avali, a potom na TV Pinku. Pre tri godine napravila je svoje prve produkcijske korake u emisiji "Venčanje od A do DA", koja donosi ljubavne priče poznatih i brojne savete za buduće mladence i organizaciju venčanja. Takođe, radi i emisiju "Roditeljarije", što joj posebno "leži" otkako je postala majka malog Lazara. Marina je dosta proputovala, ali za jedan grad kaže da je najlepše mesto na svetu, uprkos hladnoći, a to je - Rejkjavik.

- Na Island, u Rejkjavik, otputovala sam u društvu sestre, kume i drugarice. Povod je naprosto bila naša želja da upoznamo zemlju koju krase brojne prirodne lepote i koja se po mnogo čemu razlikuje od ostalih evropskih država. To se vidi čim sletite na ostrvo, i taj utisak da ste na nekoj drugoj, čarobnoj planeti na kojoj žive ljudi svetle puti, plave kose i plavih očiju, ne pušta vas do kraja.

SMEŠTAJ - Kakav smeštaj je, po Vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Uglavnom biram hotelski smeštaj u širem centru grada, iz kog se lako stiže na željena odredišta i koji ima dobru konekciju sa ostalim delovima grada. Ipak, u Rejkjaviku to nije bio slučaj. Moja kuma nam je unapred rezervisala smeštaj u kući jedne Islanđanke. Iako sam bila pomalo skeptična po pitanju takve opcije, malo je reći da smo bile oduševljene gostoprimstvom i uslugom koju smo dobile. Zaista smo se osećale kao u svojoj kući, a osim toga, prednosti ovakvog smeštaja su i to što je povoljan i na svega par minuta hoda od centra Rejkjavika. Moja topla preporuka!

HRANA – koja su Vam bila omiljena jela – lokalni specijaliteti na tom putu?

- Glavna obeležja islandske kuhinje su jagnjetina, mlečni proizvodi, krompir i, naravno, riba i morski plodovi, koji su, na moje veliko zadovoljstvo, nezaobilazni. Interesantno je na primer i to što je jastog sasvim uobičajen i ne smatra se nikakvom ekskluzivom. Osim što smo probali veoma ukusnu supu od jastoga, imali smo priliku da jedemo hot dog sa jastogom, koji se prodaje u malim trafikicama. Slatkiše sa potpisom lokalnih marki takođe morate probati ukoliko se nađete na Islandu, jer su zaista odlični i ujedno dobar poklon.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Možda će vas iznenaditi odgovor, ali prvenstveno smo uživali u islandskoj vodi, koja spada među najčistije na svetu. Kad smo kod vode, zanimljiv je podatak da do oko 90% islandskih kuća stiže geotermalna voda. S obzirom na to da smo imali samo nedelju dana, a mnogo toga za obići i istražiti, voda i kafa su nam u svakom trenutku bili verni pratioci.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Na put smo išle nas četiri i moram priznati da smo bile odlično organizovane, pa smo se verovatno zato tako lepo i provele. Unapred smo napravile okvirni plan i program putovanja, iznajmile smo auto odmah na aerodromu i svaki dan smo obilazile neku od prirodnih lepota kojih Island ima na pretek. Vodopadi, gejziri, nacionalni parkovi, čuvena "Plava laguna", samo su neka od mesta koja smo obišli. Među najuzbudljivim momentima sa ovog putovanja je "jurenje" za polarnom svetlošću, koje je trajalo do kasno u noć - ali se isplatilo, jer smo prisustvovale pravom spektaklu na nebu za koji je zaslužan ovaj prirodni fenomen. Ne smem da zaboravim ni izlazak na okean, brodom sa kog smo pratili i posmatrali kitove.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Osim nekih kraćih i bližih putovanja koja su mi u planu, krajem godine trebalo bi da otputujemo u Kuala Lumpur, gde se moja kuma uskoro seli. Malezija je za mene potpuno nepoznata zemlja, tako da se jako radujem tom putovanju i avanturi.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Taj spisak je prilično dugačak, ali recimo da mi je krstarenje norveškim fjordovima visoko rangirano na listi prioriteta, kao i odlazak na Bali. Zapravo, moja želja je da jednog dana krenem brodom na put oko sveta u trajanju od tri meseca. Nadam se da će mi se ispuniti!

Autor: Svetlana Bogićević
Foto: Privatna arhiva

marina kotevskimoje putovanje iz snovarejkjavikTOP