E-COMMERCE REVOLUTION: Vladimir Đorđević - COVID-19 podstakao je prihvatanje e-trgovine i razvio novi način kupovine

Sedma online konferencija u 2020. godini kompanije Color Media Communications, E-COMMERCE REVOLUTION, posvećena online trgovini, održaće se sutra, 7. jula, sa početkom od 11 časova.

Svi zainteresovani konferenciju će moći da prate putem live stream-a na Youtube kanalu i Facebook stranici Color Media Communications.

Na ovoj konferenciji potrudićemo se da što više zaokružimo e-commerce priču Srbije. Pandemija je jasno stavila do znanja da e-trgovina može biti važan alat/rešenje za potrošače a neka od pitanja kojima ćemo se baviti su: kako je izgledala e-trgovina tokom vanrednog stanja, u kojoj meri će kompanije ubuduće nastaviti da razvijaju svoje online usluge i prodavnice, koji nedostaci su utvrđeni u elektronskoj trgovini, logistički trendovi, nove platforme, da li će razvoj e-trgovine promeniti marketing strategiju kompanija, kakvi nas trendovi očekuju u budućnosti i još mnogo drugih tema.

Naš sagovornik, ovim povodom, bio je, Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Visa za jugoistočnu Evropu, jedan od učesnika konferencije:

Kako će se, po vašem mišljenju, e-trgovina razvijati u budućnosti u svetu i kod nas, pogotovo nakon situacije izazvane pandemijom Covid-19? Koji su to trendovi i transformacije koje nas očekuju? Gde je Srbija trenutno što se tiče razvoja e-commerce usluga u odnosu na svet?

- Danas namirnice plaćamo prislanjanjem beskontaktne kartice, odmor rezervišemo klikom, a novac neometano i sigurno menjamo i prenosimo u druge vremenske zone. COVID-19 podstakao je prihvatanje e-trgovine i razvio novi način kupovine. Tokom karantina mnogi restorani, lokali i prodavnice su prvi put otvorili veb lokacije za e-trgovinu. Promenjen je način na koji radimo, kupujemo, plaćamo i kako komuniciramo. Pandemija je za samo nekoliko meseci prouzrokovala promene koje bi se inače desile na nivou tri godine. Na primer, samo u aprilu 2020. primetili smo povećanje e-trgovine u svetu za 18 odsto. Poslovanje se sve više prebacuje na internet, o čemu svedoči podatak da je online kupovina kod nas zabeležila skok od 32,8 odsto u 2019. u odnosu na 2018, kao i da je oko 1,8 miliona građana kupovalo razne proizvode na ovaj način (prema podacima Narodne banke Srbije, januar 2020.). Između ostalog, prema poslednjem istraživanju koje smo nedavno sproveli na temu e-trgovine, čak 70 odsto korisnika platnih kartica u Srbiji kupuje online.

Predstavite nam inovacije koje donosi VisaNet, kao jedna od najvećih svetskih mreža za elektronsko plaćanje.

- Kao prvi korak, Visa tim se trudi da omogući široku dostupnost mreže kako bi protok trgovine preko bilo kojeg kanala ili uređaja bio nesmetan. Drugo, naš cilj je da digitalnu trgovinu učinimo dostupnom većem broju pojedinaca, malih i srednjih preduzeća kako bi oni mogli brzo, sigurno i lako da izvrše transakcije. Treće, analizom podataka želimo da pružimo privredi dragocene informacije i pomognemo im prilkom donošenja važnih odluka. Konačno, Visa Fondacija pomaže pojedincima, malim preduzećima i zajednicama koje su najviše pogođene pandemijom.
Visa već decenijama pruža elektronsko plaćanje biznisima i potrošačima, neprestano ulažući, kako bi povećala praktičnost, pouzdanost i sigurnost. Tehnologija koja stoji iza svega je upravo naša globalna mreža - VisaNet. Nastavljamo da razvijamo svoju mrežu, postojeće proizvode, platna rešenja i ekspertizu, kako bi pomogli privredi da pronađe nove mogućnosti u digitalnom i svetu koji funkcioniše "na daljinu".

Online poslovanje i e-trgovina trenutno predstavljaju jedan od bitnih faktora u razvoju poslovanja malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Da li je Visa na neki način pomogla ili motivisala ova preduzeća da unaprede svoje poslovanje u tom smeru?

- Prethodni period bio je posebno izazovan za mala i srednja preduzeća. U ovim trenucima najvažnija je spremnost preduzetnika da se adaptiraju promenama i da što bezbolnije prilagode svoj biznis novonastalim okolnostima i izmenjenim potrošačkim navikama. U okviru konkursa "Ulažemo u vaše ideje za online biznis" u saradnji sa Raiffeisen bankom i Labnetom, u Srbiji smo podržali 50 malih i srednjih preduzeća zainteresovanih za online prodaju. Dodelili smo im besplatno otvaranje internet prodavnice, kao i pravo na besplatno održavanje u trajanju od 12 meseci.
Osim konkursa, nedavno smo lansirali platformu za podršku malom biznisu kao deo globalne #Whereyoushopmatters inicijative, pod geslom #podrzimolokalno i dali preduzetnicima priliku da uz pomoć saveta, partnera koje preporučujemo i posebnih ponuda efikasnije nastave, započnu i razvijaju svoje poslovanje. Platforma je dostupna svima, bez obzira na to da li su na samom početku ili imaju već razvijen biznis, ali žele dodatne benefite. Jedna od prvih pogodnosti za male biznise koju smo predstavili je Visa for Business konsijerž čet bot podrška. U pitanju je servis za asistenciju koji ispunjava zahteve klijenata 24 sata u danu, sedam dana u nedelji. Naša misija je da omogućimo pojedincima, privredi i ekonomijama da rastu i da se razvijaju, a ovom inicijativom pružamo im alate za takav poduhvat.

Bezbednost na internetu prilikom online kupovine i zaštita korisnika kartica je nešto na čemu se veoma insistira. Na koji način Visa obezbeđuje sigurnost svojim korisnicima?

- Prioritet naše kompanije je očuvanje i unapređenje sigurnosti svih Visa transakcija - u poslednjih pet godina uložili smo devet milijardi dolara samo u tehnologiju. Kao rezultat naših zajedničkih bezbednosnih i sigurnosnih napora, Visa je prošle godine uspešno sprečila zloupotrebe u vrednosti od 25 milijardi dolara. Nedavno smo predstavili Visa Secure (ranije poznat kao Verified by Visa), unapređeni program za povećanje bezbednosti online plaćanja. Visa Secure koristi najnoviju tehnologiju EMV 3-D Secure (3DS), koja omogućava lakšu autentifikaciju kupca. Dodatni bezbednosni sloj pomaže u sprečavanju neautorizovanih transakcija, kao i u zaštiti trgovaca od zloupotreba prilikom online naplate.

Kažite nam nešto o beskontaktnom plaćanju koje predstavlja novi standard i inovaciju kako u svetu tako i kod nas. Kako će se u budućnosti razvijati evolucija plaćanja, šta možemo da očekujemo? Šta Visa planira da ponudi svojim potrošačima?

- Beskontaktno brzo postaje omiljeni način plaćanja na globalnom nivou. Ukupno korišćenje beskontaktnog načina plaćanja Visa karticama u našoj zemlji poraslo je za skoro 70 odsto u odnosu na mart prošle godine (bazirano na podacima VisaNet, mart 2020.), a više od dve trećine građana Srbije spremno je da vrši transakcije beskontaktno jer im donosi brojne pogodnosti (bazirano na podacima VisaNet, mart 2020.). Korisnici Visa kartica Raiffeisen banke sada imaju na raspolaganju i Apple Pay uslugu koju smo u Srbiji lansirali 30. juna. Ona pruža sigurniji način bezgotovinskog plaćanja, budući da je korisnicima omogućeno da plaćaju beskontaktno i bez unosa PIN-a. Apple Pay usluga može da se koristi u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima.
Tek preostaje da vidimo potpuni uticaj COVID-19, ali rane indikacije pokazuju nam da se navike potrošača pomeraju ka online kupovini i svakodnevnoj upotrebi beskontaktnog plaćanja.

Više informacija možete pogledati na linku: http://communications.rs/ecommercerevolution/

Konferenciju su podržale kompanije Vip MobileVISAIdea online prodavnica i AIK banka.

aik bankacolor media communicationse-commerceE-COMMERCE REVOLUTIONIdea onlineMercator Sonline konferencijaonline poslovanjeonline revolucijaTOPvip mobileVisavladimir đorđević