Za lepši vrat i dekolte

Da biste vrat i dekolte održali u što boljoj formi, pored redovne nege pomažu i vežbe kao i odgovarajući brushalter, objašnjava bečki kozmetički stručnjak Helga Fiala-Halsberger. 

Koža vrata i dekoltea je relativno tanka i izložena velikim opterećenjima. Sila teže, zbog težine grudi ali i velikog izlaganja suncu, opterećuje i rasteže kožu. Koža na vratu ima posebno opušteno vezivno tkivo, nema masnih naslaga i ima manje lojnih žlezda. 

Zbog toga je ona uvek suva i može brzo da se nabora. Da bi se bore sprečile vrat mora da bude uključen u dnevni program nege. Za to vam je potrebna krpica koju ćete potopiti u hladnu vodu i tako mokru staviti na vrat dok ne postane topla.

 Tako koža može da uzme vlažnost koja joj je potrebna. Noću je važno spavanje na leđima jer smanjuje bore u predelu dekoltea. Za lep dekolte važno je prilikom tuširanja taj predeo tuširati u krug kako bi se podstakla cirkulacija. 

Posebno dobro za kožu je da poslednje spiranje bude  hladnom vodom. Dekolte je potrebno posebno negovati nakon izlaganja suncu. Pre spavanja umasirajte kremu, dekolte prekrijte providnom folijom i držite 20 do 30 minuta. Dekolte je najbolje štititi od sunca zaštitnim faktorom 50. 

Push-up efekat se ostvaruje utrljavanjem kocki leda na dekolte. Kod kupanja u veoma toploj vodi treba obratiti pažnju, jer topla voda širi kožu i čini je neelastičnom. Tada pomaže vitamin C - krišku limuna trljati pet minuta po grudima i dekolteu, to čini kožu zategnutom. Pored svega navedenog i redovan trening ruku, leđa i mišića grudnog koša, pomaže boljem držanju grudi. 

Compress