Ivan Tasovac u virtuelnom svetu

Peti broj časopisa "Marketing Srbija", koji se bavi novim medijima, posebno internetom, svečano je promovisan u Jazz institutu

U okviru časopisa, pokrenut je projekat na Second Life-u pod nazivom "Serbia Under Construction". Otvoren je uživo iz Second Life-a i to uz specijalnog gosta, Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije, koji je izveo skerco druge sonate Sergeja Prokofjeva Allegro Marcato. Bilo je to prvi put da neko iz Srbije ima svoj nastupu na virtuelnom svetu, što je bitan podatak kada je u pitanju istorija razvoja upotrebe novih medija na našim prostorima.

Centralna tema ovog broja je Second Life, virtuelni 3D digitalni svet, koji prema predviđanjima stručnjaka, kao začetnik jedne potpuno nove epohe, predstavlja sledeći stepen u razvoju Interneta. To je digitalni kontinent na kome žive milioni pojedinaca, na kom se nalaze predstavništva zemalja, ali i velike kompanije koje se bave kupovinom, prodajom, zabavom, promocijama i tako stiču razna iskustva.

Kada putem interneta pristupite ovom virtuelnom svetu, prvo treba da kreirate svog "avatara" odnosno svoje drugo digitalno ja i onda možete da otpočnete svoj "Drugi život". Neograničene su mogućnosti koje vam se u drugom životu nude. Tako možete da pronađete savršeno mesto za izgradnju kuće, putujete, organizujete događaje i poslovne sastanke. SL je toliko popularan da se na njemu organizuju prava predavanja, treninzi, edukacije.....

I Srbija ima svoje ostrvo na ovoj najpoznatijoj kompjuterskoj simulaciji stvarnog života, a kupila ga je "Publicis" agencija i to za šest hiljada dolara. Prva aktivnost je podizanje zgrade Ministarstva dijaspore, pod pokroviteljstvom Telekoma Srbija i raspisivanje konkursa na koji svi zainteresovani mogu poslati svoja idejna rešenja i koncepte. Ovo je samo jedan u nizu planiranih projekata u SL-u, koji će omogućiti da prezentujemo svetu sve one stvari i ličnosti po kojima želimo da nas prepoznaju, od Guče i Exit-a, preko Beogradske filharmonije, pa sve do nove generacije naših mladih tenisera koji su svojom pozitivnom energijom i umećem već osvojili čitav svet.

Projekat su podržali Vesa Jevrosimović, Ana Stanić, Nebojša Babić, Duška Jovanić, Zorica Tomić, Milica Čubrilo.....

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić