Oni su menjali svet: Održana tribina posvećena Stivenu Hokingu u Novom Sadu

Četvrta po redu tribina u okviru projekta "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet" održaće se u četvrtak, 23. maja, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, sa početkom u 12 časova. Tribina je posvećena životu i radu Stivena Hokinga.

Tribinu je ispred kompanije Color Media Communications otvorila Ivana Rajinac koja se osvrnula na ranije održane tribine, najavila naredne, ali i govorila o ciljevima kampanje i prevazilaženju predrasuda prema osobama sa invaliditetom.

Potom je usledio govor Dušana Dubajića - stručnjaka iz oblasti fizike, departman za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu koji je govorio o najvećim dostignućima velikog naučnika -  Stivena Hokinga.

Nakon Dušanovog obraćanja publici, sve prisutne, naročito studente, oduševio je govor Slobodana Brkića, mladog naučnika, koji je, iako potpuno slep, apsolvent Fakulteta političkih nauka, IT specijalista, pijanista i kompozitor, prevodilac engleskog, španskog, italijanskog i japanskog jezika, a koji je ovom prilikom, između ostalog, govorio i o tome kako je Stiven Hoking svoj hendikep iskoristio kao prednost, a ne manu u postizanju ciljeva za čovečanstvo.

Tribini je prisustvovala i Ana Ilić, predsednica Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom, koja je ovom prilikom govorila o pravima studenata sa invaliditetom i prevazilaženju predrasuda kroz konkretne primere životnih situacija.

Nakon toga, usledio je i kratak motivacioni govor koji je održao Mitar Palikuća, ambasador platforme "Šampioni svaki dan", osvajač medalje na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, na temu "Snaga je u vama".

Nedavno je na Fakultetu političkih nauka o Beogradu održana tribina posvećena Frenklinu Ruzveltu, na kojoj je motivacioni govor održao paraolimpijski sportista Draženko Mitrović, aktuelni svetski rekorder u bacanju diska i ambasador projekta “Šampioni svaki dan”, o čemu više možete pročitati OVDE.

Takođe, družili smo se već i u Novom Sadu na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta na kojoj se govorilo o uzbudljivom životu i radu francuske pozorišne dive Sare Bernar, koju invaliditet nije sprečio da razvija svoj glumački talenat, kao i u Press sali Kombank Dvorane u Beogradu na kojoj je gostovao Valerij Suškevič, diplomirani matematičar u oblasti primenjene matematike Državnog univerziteta u Dnjepropetrovsku, osoba sa invaliditetom prvog stepena, predsednik Paraolimpijskog komiteta Ukrajine, dva puta šampion Sovjetskog Saveza u plivanju, autor skoro 300 projekata zakona o socijalnoj zaštiti i podršci siromašnim slojevima stanovištva, koji radi i kao predsednik Ukrajine za prava osoba sa invaliditetom u administraciji predsednika Ukrajine.

U okviru projekta "Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet", pored izložbe koja će gostovati u šest gradova širom Srbije, organizovana je i serija tribina posvećena osobama koje su uvrštene u projekat. Projekat je realizovala kompanija "Color Media Communications" u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Više o projektu, kao i raspored budućih tribina i mesto gde će se održavati možete pogledati na sajtu: http://www.color.rs/onisumenjalisvet/index.html

Ana IlićDušan Dubajićfakultet tehničkih naukaFTNMitar Palikućanovi sadnsoni su menjali svetOsobe sa invaliditetom koje su menjale svetSlobodan Brkićstiven hoking