LAGUNA PREDSTAVLJA: "Profesor žudnje" - Filip Rot

Foto: Laguna/Promo

Roman "Profesor žudnje" Filipa Rota, jednog od najnagrađivanijih američkih pisaca XX veka, predstavlja nam junaka Dejvida Kepeša, koji traži odgovor na pitanje koje ga progoni – kako pomiriti seksualnu želju s osnovnom ljudskom pristojnošću, društvenim konvencijama i potrebom da nađemo pravog partnera.

U studentskim danima Dejvid Kepeš predstavljao se kao "raskalašnik među učenjacima, učenjak među raskalašnicima" – ovaj podvojeni identitet obeležiće ceo njegov život. Dok Filip Rot prati svog junaka od ušuškanosti detinjstva do razuzdanih erotskih mogućnosti, od ljubavnog trougla u Londonu do duboke usamljenosti u Njujorku, Kepeš se suočava sa osnovnim nedoumicama o zadovoljstvu: kako pomiriti požudu i dostojanstvo, kako odoleti iskušenjima poroka.

Filip Rot (1933, Njuark, Nju Džerzi – 2018, Njujork) za svoju prvu knjigu "Zbogom, Kolumbo" dobio je Nacionalnu nagradu za književnost 1960, što ga je odmah, kao pisca izrazite duhovitosti, dubokog uvida i saosećanja čak i za najnedopadljivije književne junake, uzdiglo među korifeje "jevrejske američke proze". Svetsku slavu doživeo je romanom "Portnojeva boljka" (1969) prevashodno zahvaljujući pikantnom rečniku ispovesti glavnog junaka. Pulicerovu nagradu za književnost dobio je 1997. za roman "Američka pastorala". Bukerova nagrada za životno delo dodeljena mu je 2011.

"Profesor žudnje" je petnaesta knjiga u Biblioteci "Amerikana" i sadrži odličan pogovor književnog kritičara Zorana Jankovića. Možete je pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Izvor: Promo
Foto: Laguna/Promo

Filip RotlagunaProfesor žudnje