Ambasadorka Izraela pali svetlo na Hanukiji na Novosadskom Winter Festu

Od prošle godine u sklopu festivala "Novosadski Winter Fest" na novosadskom Trgu slobode nalazi se Hanukija, svećnjak na kojem se tokom jevrejskog praznika Hanuka svaki dan pali po jedna svetljka.

Ove godine Hanuka traje od 22. do 30. decembra. Svetlo na Hanukiji će u sredu, 25. decembra, u 18 časova, zapaliti Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela u Srbiji.

U četvrtak, 26. decembra, svetlo na Hanukiji će upaliti Mirko Štark ispred Jevrejske opštine Novog Sada i hora "Hašira", nakog čega će pomenuti hor nastupiti na "Singing Christmas Tree".

Hanuka, praznik svetlosti

Hanukija predstavlja osmokraki svećnjak čije se sveće pale tokom osmodnevnog praznika Hanuke. Hanuka predstavlja praznik svetlosti i seća na čudo iz 164. godine p.n.e. prilikom koga je svetlost sveća u jerusalimskom Hramu gorela osam puta duže nego što je to bilo moguće onda kada je to bilo najpotrebnije.

Za vreme Hanuke, koja najčešće pada tokom decembra, u to ime svake večeri se pali po jedna sveća više – prvog dana praznika jedna, a poslednjeg svih osam sveća. Srednja sveća (deveti, centralni krak) se koristi samo kao pomoćna sveća za paljenje preostalih osam.

Festival “Novosadski Winter Fest” organizuje se uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Udruženja Subsidium, a pod pokroviteljstvom Vojvođanske banke – OTP Group, BIG Shopping centra, kompanije Coca-Cola, Heineken, Orbit, emmezeta Cineplexx Promenada a koji će trajati na Trgu slobode sve do 29. decembra 2019. godine.

"Novosadski Winter Fest" glasovima publike iz celog sveta proglašen je jednim od 10 najboljih božićnih marketa u Evropi, čime se automatski kandidovao za izbor za najbolji božićni market u Evropi 2021. godine o čemu više možete pročitati OVDE.

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu www.nswinterfest.rs ili Fejsbuk stranici - Novosadski Winterfest

Alona Fišer-KamAmbasadorka Izraelanovi sadNovosadski Winterfest 2019nsszpbtrg slobode