Opasnost od poplava u slivu Save

BEOGRAD, 1. decembra 2010. (Beta) - Obilne kiše prethodnih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja reka u slivu Save, a najveća opasnost od poplava preti opštini Ljubovija i kućama na obali Drine, saopštio je u sredu uveče Sektor MUP-a za vanredne situacije.

Ugrožene su i opštine Prijepolje, Užice, Šabac, Loznica, Bogatić i Koceljeva. Stanovništvo je obavešteno o opasnosti od poplava, a proglašene su redovne odbrane od poplava u svim ugroženim područjima.

"Prema poslednjim informacima reke su se izlile samo u priobalnim nebranjenim delovima što je prouzrokovalo plavljenje poljoprivrednog zemljišta i to za sada ne ugrožava naselja", navodi se u saopštenju.

Trenutno je najugroženija opština Ljubovija i objekti koji se nalaze na obali reke Drine. Radi odbrane od poplava građani su obavešteni o opasnostima i upozoreni da preduzmu neophodne mere na obezbeđivanju imovine. Nivo Save je u konstantnom porastu, a javno preduzeće "Srbijavode" je na opasnost od poplava upozorilo hidroelektrane i opštine duž toka reke Drine.