Božićno seoce kod hrama: Dan obeležen horskim izvedbama i hitovima Sergeja Ćetkovića, Lene Kovačević i Dušana Svilara

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Jučerašnji festivalski dan obeležilo je druženje sa našim prijateljima iz kompanije „DM“, i to na „čajanci“, koju su organizovali za sve posetioce festivala. Kod Raspevane jelke danas je podeljeno preko hiljadu čajeva raznih ukusa.

Na Raspevanoj jelci, od 17 časova, nastupili su Dečiji hor Centra za kulturu "Lazarevac", a potom i hor Hrama Svetog Save - Dečiji hor "Rastko", sa početkom u 18 časova, dok je muzički program nastavljen uz dobro poznate hitove Sergeja Ćetkovića, Lene Kovačević i Dušana Svilara koji su nastupili na bini festivala.

Sa druge strane, u kripti Hrama, od 19 časova posetioci su mogli da pogledaju predstavu "Jazavac pred sudom". Ovo sjajno delo Petra Kočića napisano je 1903. godine, a predstavlja svojevrsni istorijski osvrt na položaj obespravljenih Srba u Austrougarskoj carevini.

Podsećamo, doček pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i tradicionalnim svečanim vatrometom.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizatori uz pomoć prijatelja darivaju božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.

beogradbgbožićna raspevana jelkaBožićno seoce darujebožićno seoce kod hramadušan svilarhram svetog savelena kovačevićsergej ćetković