MINISTAR ZLATIBOR LONČAR NAKON DIJAGNOSTIKOVANJA PRVOG SLUČAJA KORONA VIRUSA U SRBIJI: Nema mesta za paniku, sistem funkcioniše

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je dijagnostifikovan prvi slučaj korona virusa u Srbiji. Radi se o 43-godišnjem muškarcu iz Subotice, koji je nedavno došao iz Mađarske.

- Desila se stvar koju smo očekivali. Imamo prvi pozitivan slučaj korona virusa. Čovek se dobro oseća i nema nikakve tegobe. O je boravio više puta u Budimpešti gde mu živi sestera. Ona je imala respiratorne probleme isimptome upale pluća. Kada se vrato iz Mađarske, on je ostio tegobe. Bio je maksimalno odgovoran i samoizolovao se. Posle urađenih testova utvrdilo se da se radi o korona virusu. Pacijent se sada nalazi u izlolaciji u bolnici u Subotici. Uzete su analize svih osoba koje su bile sa njim u kontaktu. Dobro se osećaju i njegova supruga i deca. Zahvaljujem nadležnim službama što su odraili posao kako treba - rekao je Lončar.

On je dodao da građani ne treba da brinu.

- Nema nikakvog razloga za paniku. Bilo je pitanje sata kada će se ovo desiti. Ovo je globalni problem i on se tako i tretira. Nastavićemo sa svim merama koje smo rekli. Molimo građane da se pridržavaju svih mera koje smo napomenuli. To se posebno odnosi na muškarce preko 75 godina starosti. Oni treba da smanje izlazak na mesta gde boravi više ljudi. Srbija je apsolutno spremna za ovo. Mi ćemo nastaviti dalje da vas najtransparentnije obaveštavamo o svemu - rekao je ministar zdravlja.

On je dodao da su naše nadležne službe u kontaktu sa stranim kolegama.

- Svi treba da znaju da je ovo globalni problem, a ne samo Srbije. Ovaj virus nema pasoš i nije mu problem da pređe granicu. Neophodno je da se zauzme zajednički stav svih zemalja, nebitno da li su deo EU ili ne - rekao je Lončar.

Epidemiolg Pregrad Kon poručio je, nakon potvrde da je u Srbiji registrovana prva osoba obolela od COVID19, da je važno da se zdravstveni radnici pripreme za uslove rada u posebnim okolnostima i koriste zaštititnu opremu u skladu sa procedurama.

Kon je istakao da je bitno što je otkriven prvi slučaj, da jeste u pitanju nova situacija, ali koja je bila očekivana te da su nadležne službe spremne.

- To jeste nova situacija, ali je potpuno je očekivana - rekao je Kon i naveo da je njegovo uverenje bilo da će prvi slučaj biti registrovan u Beogradu kao najvećem gradu u Srbiji, ali da se pokazalo da je prvi registrovani iz Subotice.

Govoreći o lečenju, Kon je poručio da svi zdravstveni radnici treba da se pripreme za rad u izlolaciji u smislu da se koristi zaštitna oprema kako bi zaštitili sebe.

Podsetio je na slučajeve oboljevanja zdravstvenih radnika u svetu kada je bio aktuelan virus ebole.

Ukazuje da će u Srbiji u narednom periodu biti daleko veće angažovanje epidemiološke službe.

- Ići će se do detalja. Ljudi koji su bili u kontaktu sa zaraženim će biti u karantinu i biće pod nadzorom - rekao je Kon i naveo da te osobe ne mogu da idu na posao kao i da deca neće moći da idu u školu.

Može se očekivati u narednom periodu, kaže, da se pojave drugi slučajevi u drugim mestima, pogotovo u glavnom gradu.

Poručuje građanima da se život nastavlja kao i do sada i da nema nikakve promene a ukazuje da će pojedini delovi zadravstvenog sistema, kako je rekao, biti žestoko opterećeni.

Kon je objasnio da se oboleli iz Subotice sam javio nadležnim službama kada je posumnjao da je imao kontakt sa zaraženim u Mađarskoj.

Nakon toga, oboleli je, kako je objasnio Kon, preduzeo sve ono što je procedurama predviđeno.

Nekadašnji direktor Infektivne klinike Klinickog centra u Beogradu, profesor Mijomir Pelemiš rekao je da građani ne treba da se plaše i da se moglo očekivati da će se koronavirus pojaviti i kod nas.

On je na konferenciji za novinare rekao da je zdravstveni sistem Srbije u potpunosti spreman da ukaže pomoć i adekvatno zbrine obolele.

- Zdravstveni sistem je spreman da ukaže pomoć obolelima i važno je i da su građani svesni problema koji može nastati, a opet je sve to rezultat rada svih posebno radne grupe, da je sve dobro bilo organizovano i da se nadzor kada je u pitanju ovaj virus nastavlja - rekao je Pelemiš.

Naveo je da je prvi slučaj na vreme otkriven i da se pacijent dobro oseća te da je važno da ne dođe do panike u javnosti.

On je kazao da nema razloga da se građani zatvaraju i budu u izolaciji.

- Ništa se ne menja, mi smo i do sada radili ka da je bolest već tu. Imamo sreću što današnji infektolozi već imaju iskustvo sa različitim epidemijama, zdravstveni sistem funkciononiše dobro, postoji mogućost da bude i više bolesnika, ali važno je da su svi kapaciteti spremni - rekao je Pelemiš.

Istakao je da se oboleli pacijent poneo veoma odgovorno i na vreme javio zdravstvenim službama.

Pelemiš je je preporučio da hronični, posebno stariji bolesnici povedu računa, i da se ne kreću mnogo na javnim mestima, prevozu i slično...

Izvor: Novosti
Foto: NOVA S - YouTube/PrintScreen

koronaKorona viruskoronavirusKovid-19predrag konzlatibor lončar