Dnevnik s Himalaja VI

Prvo boćanje i rekordi, a onda pravi početak - išli smo do C1 radi aklimatizacije. Nikad bolji osećaj

05.11.2007

Dan za odmor u bazi, jer su se oblaci opet navukli nad Mingbo. Nema sunca da nam napuni baterije, ali smo se nekako snašli u komšiluku. Ekipa je danas imala sportski dan u bazi. Prvo je Šime na livadi namestio kombinaciju za balote (boćanje) i, naravno, redovno pobeđivao. Onda je Nikola od para čarapa i uz pomoć lepljive trake napravio loptu za fudbal. Pošto je ovde poprilično visoko, na svakih nekoliko minuta sledi dahtanje i odmor! Kasnije im se pridružio naš Šerpa Lakhpa koji, naravno, ne pravi pauze jer se ovde rodio.

Uveče je u trpezarijskom šatoru bilo veselo. Pevale su se pesme sa svih strana i poprilično glasno, tako da su nam u goste dosli svi naši Šerpasi i kuvar Pasang Temba.

Vođa ekspedicije
Dragan Jaćimović

06.11.2007.

Počelo je. Danas smo išli do C1 u svrhu aklimatizacije. One visine date na Internetu nisu baš tačne. ABC je dignut na 5400, a C1 je na cijelih 5800 m nadmorske visine. Ponovo lični rekord :-).

Poslednjih par stoja do C1 je uz uže, a naši šatori su smješteni iza grebena na kom se nalazi kamp. Mjesto je predobro, malo smo daleko od ostalih, a šatori nam vise u zraku. Prilaz mu je od raskrsnice na uzetu za Žuti toranj. Skreće se gore lijevo.

U C1 smo iznijeli skoru svu opremu i stvari potrebne za uspon. Imali smo malo krivu informaciju da je C1 udaljen od ABCa samo sat, a trebalo nam je skoro tri. Što je značilo da… nas je mog’o mrak uhvatit. U BC smo stigli oko pola sedam. Vođa se već počeo brinuti. Meni ništa novo. Nikad se bolje nisam osjećao na 5800 m.

član ekspedicije
Muftić Kenan

Članovi ekspedicije:

Dragan Jaćimović - expedition leader
Nikola Đurić – mountain guide
Srđan Lorencini (BC Manager)
Azra Kaljanac
Kenan Muftić
Haris Kalajdžisalihović
Vladimir Čubak
Šime Grdović