Šta su još 4. februara Zoran Gojković i Edita Stokić rekli o koronavirusu (VIDEO)

Na konferenciji "Vojvodina u 2020." koja je održana u Skupštini Vojvodine 4. februara ove godine, kao uvod u panel: "Health in 2020: Zdravstvo Vojvodine - projekti, izazovi i vizije" organizatori iz Color Media Communications su pustili insert iz domaćeg filma "Variola Vera" koji se bavi epidemijom velikih boginja 1972. U insertu iz filma neki olako shvataju opasnost od epidemije dok doktor koji se 1930. borio protiv poslednje epidemije velikih boginja na opasku da ne postoji samo sumnja a ne i dokazi, on dogovara: "Sumnja, pa to je dovoljno!".

Komentarišući filmski uvod u panel, pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković i direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić veoma su ozbiljno pristupili temi i rekli da je sve učinjeno da se evenutalna pojava epidemije u Vojvodini spremno dočeka. Da podsetimo, do 4. februara kada je konferencija održana, u Evropi je bilo samo dva potvrđena slučaja (u Italiji).

Tri nedelje kasnije, na konferenciji za štampu u Beogradu 26. februara dr Branimir Nestorović je rekao da je reč o "najsmešnijem virusu u istoriji čovečanstva" i pozvao žene iz Srbije da idu na šoping u Milano.

Ovaj primer pokazuje kako je znatno manji broj zaraženih u Vojvodini nego u ostatku Srbije nije samo posledica tradicionalno veće discipline stavnovništva i manjeg broja novopristiglih gastarbajtera u martu, nego i ozbiljnijeg pristupa kada je reč o nadležnim organima i direktorima zdravstvenih institucija.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Color Media Communications

Color Medіa CommunicationsEdita StokićkoronavirusVariola VeraZoran Gojković. Branimir Nestorović