#NisteSami: Umetnica Neda Gligić - Izolacija je prilika da sami sebe bolje upoznamo

Prva tribina u 2020. godini, u okviru kampanje "Niste sami", održana je krajem februara u Srednjoj školi "Svetozar Miletić" u Novom Sadu. Nažalost, zbog pandemije virusa COVID-19, tribine zakazane za proleće 2020. godine su otkazane, ali mi mislimo na naše učesnike, i sa njima razgovaramo o tome kako provode dane u izolaciji dok čekaju da vanredna situacija prođe.

Jedna od naših učesnica na tribinama, Neda Gligić, umetnica iz Šida, koja se оd sedamnaeste godine, nakon izliva krvi u mozak i dve nedelje provedene u komi, vrlo hrabro bori kako bi nastavila sa normalnim funkcionisanjem, bila je naša sagovornica ovog puta i sa njom smo popričali o tome kako provodi vreme u izolaciji usled pandemije virusa korona.

- Prvo na šta pomislim kada je u pitanju trenutna situacija jeste “Zašto je toliko teško ostati kod kuće?" Ovo je prilika da se mnogi od nas sretnu sa sobom. Da sami sebe bolje upoznaju. Kada poznajemo sebe, lakše stupamo u komunikaciju sa svakom osobom i mogućnost nesporazuma i konflikta je mnogo manja. Ovo je prilika da svi okrenemo neku bolju stranicu života koja će govoriti jezikom međusobnog razumevanja i tolerancije - priča Neda i ističe da joj, kao osobi sa invaliditetom, kako već dvadeset godina živi, ova izolacija i nije toliko strana.

- Iako sam veoma aktivna i u pozorištu u Šidu i u Crvenom Krstu Šid i uvek slobodna za svakog meni poznatog i nepoznatog građana mog grada, za svaku vrstu razgovora koji bi dan učinio lepšim, postoje i trenuci tišine kada smo sami u naša četiri zida. Tišina nije uvek i težina. Ona ima svoju blagodat da nas smiri i nadahne nekom novom inspiracijom. Tako i ja ove dane provodim veoma kreativno. Svaki dan slikam, pišem, radujem se suncu, proleću, cvrkutu ptica i sviram gitaru. Priroda ima svoje tajne. Ona je magična, a opet je deo nas i mi deo nje. Sve u životu može biti mnogo lepše, a kako će nam biti najviše zavisi od nas samih - nastavlja svoju priču Neda i dodaje da se slobodno vreme ispunjava i razgovorom sa najboljim prijateljima, a za kraj našeg razgovora poručuje:

- Sve je lepše kad shvatite koliko toga lepog u sebi možete da darujete drugima. To je i razlog mog redovnog odazivanja na svaku tribinu “Niste Sami“. 

U oktobru 2018. godine, pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i UNICEF-a - pokrenuta je kampanja "Niste sami!" sa ciljem prevazilaženja predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.

Nakon prve konferencije održane u Domu Narodne skupštine u Beogradu 11. oktobra 2018., održane su tribine u još šest gradova širom Srbije (Bačka Palanka, Novi Sad, Požarevac, Zaječar, Niš i Čačak). Tokom 2019. godine, održano je ukupno 12 tribina.

Tribina se organizuje uz podršku Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a pod pokroviteljstvom: AMS, MTS - Telekom Srbija, Eurobank, Udruženja Petrovaradin Media i Best Fest.
Autor: Nadlanu.com
Foto: Privatna arhiva

autizamizolacijajovana lazićkoronavirusNeda GligićNiste samipandemijavanredno stanje