VIŠE NEĆE BITI MUZEJ: Aja Sofija ponovo postaje džamija

Status Aja Sofije, istanbulske crkve iz 6. veka pretvorene u džamiju, a 30-ih godina prošlog veka u muzej, pitanje je "nacionalnog suvereniteta"- To je u četvrtak rekao turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu za tursku NTV.

Aja Sofija upisana je na listu svetske baštine Uneska, a mnogi poštovaoci islama odavno zahtevaju da taj objekat ponovo bude džamija u kojoj bi se obavljali obredi.

U maju su se u Aja Sofiji održavale molitve na godišnjicu Osmanskog osvajanja tadašnjeg Konstantinopolisa 1453. godine, a danas Istanbula.

- Neki krugovi izvan turske nacije ne mogu da se pomire s tim kome pripada Aja Sofija, pa čak i Istanbul, i to danas, 567 godina nakon osvajanja - rekao je Čavušoglu.

Prema njegovim rečima, važno je šta želi turski narod. On je pritom pokazao dokument iz 1462. godine u kojem piše da je Aja Sofija upisana kao džamija. Za mnoge Turke današnji status Aje Sofije simbol je sekularnog ustava zemlje.

Crkvu su izgradili Vizantinci, a Osmansko carstvo pretvorilo ju je u džamiju da bi 1935. postala muzej.

Zvanična Atina osuđuje korišćenje nekadašnjeg sedišta Grčke pravoslavne crkve kao džamije. Čavušoglu odbacuje "lekcije iz Grčke" i napominje da je Atina danas jedina prestonica u Evropi u kojoj nema džamije.

Još u martu prošle godine turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da nije nemoguće da istanbulska Aja Sofija više ne bude muzej u koji se naplaćuje ulaz i postane džamija u koju je ulaz slobodan.

Grčki ministar spoljnih poslova u martu prošle godine Jorgos Katrugalos je povodom takve najave rekao da je moguće da se Aja Sofija, koja je trenutno muzej, pretvori u džamiju, da je to uvreda za hrišćane i ceo svet.

- Svaki spor o ovom statusu nije samo uvreda za hrišćanska osećanja, već je uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava. Želimo da se nadamo da će se ispravne izjave turskog rukovodstva od 16. marta primeniti i da neće biti promene u njenom statusu - rekao je Kartugalos.

On je naglasio da je Aja Sofija vekovima bila najveća hrišćanska crkva i da je na spisku Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko) kao svetsko kulturno nasleđe.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

aja sofijadžamijaistanbulJorgos KatrugalosMevlut Čavušogluministarmuzejpredsednikredžep tajip erdoganturskaunesko