SRBIJA NA DLANU: Kako da vam vikend u Beogradu postane čaroban?

BEOGRADSKA BAJKA USRED LETA

"Niskobudžetni Njujork", kako ga je nazvao Moma Kapor pleni tokom proleća i leta pružajući priliku za odmor i predah

Sunce se konačno vratilo u srpsku prestonicu, a najave su da će takav biti i vikend koji je pred nama. Izađite po svoju dozu D vitamina i prošetajte ulicama glavnog grada, otkrijte jedno novo mesto koje se možda skrivalo od vas. Niste iz Beograda? Onda je pravo vreme za izlet! Verujemo da mislite da ste videli sve, ali mi vam predstavljamo sakrivene dragulje.

Ture oko Velikog ratnog ostrva

Veliko ratno ostrvo je dragulj Beograda. Ovo ostrvo je zaštićeni prirodni spomenik grada i, ako izuzmemo zemunski Lido, teško mu se prilazi. Međutim, pojedini beogradski splavovi, pored ispijanja pića na reci, napravili su nešto drugačiji koncept. Nekoliko splavova vam omogućava da zaveslate do i oko Velikog ratnog ostrva. Moguće je odvesti se i do samog ušća Save u Dunav i ispod Kalemegdanske tvrđave posmatrati ogromna jata ptica selica. Nisu ni male šanse da sretnete beogradske labudove! Ovakve ture je moguće organizovati i gusarskim brodom a avanturisti često "špartaju" ovim delom Dunava i Save u kajaku.

Staklenik botaničke bašte Jevremovac

Nedaleko od centralnog gradskog jezgra smešten je najlepši park Beograda. Za osnivanje Botaničke bašte zaslužan je Josif Pančić, najpoznatiji botaničar i osnivač Srpske akademije nauka i umetnosti. Kralj Milan Obrenović je Botaničkoj bašti poklonio imanje koje je nasledio od svog dede Jevrema pod uslovomda bašta dobije ime Jevremovac. Pravi dragulj ovog vrta je veličanstveni staklenik koji je 1892. dopremljen iz Drezdena u Beograd i u kome se čuva više od hiljadu tropskih, suptropskih i mediteranskih biljaka. Tokom sunčanih dana, ovaj vrt je možda i najlepše mesto u kome okruženi zelenilom možete popiti svoju kafu za poneti "šetajući svetom", od bambusove šume, kroz Pančićeve omorike i žalosne vrbe, do japanskog vrta sa ribnjakom. Pored biljaka na otvorenom i u staklenoj bašti, ovde je smešten i Herbarijum, koji čuva više od 180 hiljada biljaka, mahovina i algi. Deo kolekcije je i herbarijum Josifa Pančića iz 1860. godine.

Zvezdarska šuma

Nekada davno, na vrhu jednog beogradskog brda koje se zvalo Veliki Vračar, podignuta je astronomska opservatorija. Kasnije je ceo ovaj deo grada po "zvezdarnici" i dobio ime. Danas možete posmatrati zvezde i uživati u romantičnoj šetnji kroz Zvezdarsku šumu. Ona se nalazi samo 5 kilometara od Trga Republike. Prostire se na oko 140 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park, odnosno piknik-zona sa klupama. Planirano je širenje Zvezdarske šume ka severu i jugu, kako bi se stvorio zeleni obruč oko Beograda. Astronomska opservatorija je i dalje tu, zaštićena kao kulturni spomenik. U šumi se nalazi zemljana staza pogodna za pešačenje, trčanje i biciklizam, trim staza sa drvenim spravama, dečje igralište, teren za boćanje...

Ada Huja

Iako nekako deluje dalje, Ada Huja se nalazi samo 4 kilometra od centra grada. Nizvodno od Pančevca, ovo priobalje se prostire sve do Višnjice. Tu se i nalazi najveća karting staza na Balkanu, teren za odbojku na pesku, teniski tereni... Obiđite Huju i uživajte u nekom od ljupkih i autentičnih rečnih restorančića, ograđenih trskom, u kojima možete ručati ribu koja je upecana tog jutra. Svakako, izbećićete i gužvu koja na Adi Ciganliji.

Nautičko selo Biser

Na levoj obali Save, 40 kilometara uzvodno od Ušća, na teritoriji opštine Surčin nalazi se naselje Boljevci. Veoma je interesantno to što ovo naselje postoji još od doba neolita, dakle 6 hiljada godina. A na jednoj od Savinih okuka, na mestu gde je reka šira, nalazi se pravi biser, malo nautičko selo od 16 kućica na vodi. Sve kućice su povezane stazom, koja je zapravo marina, a na sredini se nalazi brod–restoran. Uzvodno od sela je prirodna plaža, a napravljene su dečja igraonica, česme, teren za odbojku na pesku, klupe, biciklistička i šetačka staza. Ukoliko želite da ovog leta neku noć prespavate na talasima, i da se ujutru razbudite skakanjem u reku direktno sa svoje terasice, ne zaboravite da unapred rezervišete svoj termin, pošto kućica ipak ima samo 16.

Kroz projekat Srbija na dlanu, redakcija nadlanu.com portala će do kraja leta predstaviti i ispratiti zanimljiva dešavanja i sugerisati šta posetiti u Beogradu i Novom Sadu, u našim banjama i na našim planinama. Sve na jednom mestu možete pogledati ovde.

Pokrovitelj beogradskog serijala je Ada Mall Shopping Center.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

ada hujabeogradboljevcibotanička baštajevremovacnautičko selo BiserSrbija na dlanuveliko ratno ostrvozvezdarska šuma