Najskuplja utakmica u istoriji

MANČESTER, 10 februara 2011. (Beta) - Fudbalska utakmica u subotu između Mančester Junajteda i Mačester Sitija u Prvoj engleskoj ligi, poznata kao "mančesterski derbi," igraće se po vlazi i sumraku kakvi se mogu očekivati.

Ali, biće to najskuplja utakmica odigrana u bilo kom sportu, bilo kad, bilo gde na Zemlji.

Prema proceni stučnjaka, saopštenjima timova i izveštajima novina, pojava igrača na terenu i dve klupe koštaće njihove ekipe nekih 850 miliona dolara, otpilike koliko je NASA platila za unapređenje svemirkog teleskopa Habl (Hubble).

Čak i dva ekstravagantna španska tima, Real Madrid i Barselona - po prihodima najveća na svetu - zaostaju kada igraju jedan prtiv drugog. Mada ulaganja u igrače Madrida mogu da se nose sa vodećim engleskim timom, nije predviđeno da i jedan od novih igrača ove sezone izađe na teren.

Barcelona i dalje većinu svojih fudbalera dobija iz svog omladinskog razvojnog programa koji uveliko smanjuje sumu novca za sastavljanje tima.

Manečsterski derbi neće dugo biti na vrhu, piše njujorški Wall Street Journal. Sledeći meč između Mančester Sitija i Čelsija postaviće novi kombinovani rekord od 900 miliona dolara plaćenih za prikazane igrače.

Vlasnik Čelsija, Roman Abramovič, i Mabčester Sitija, Šeik Mansur bin Zajed al-Nadzan, ulažu lično bogatstvo u poboljšanje učinka svojih timova.