Novac nije problem za Atek

"Poštovaćemo sve uslove tenderske ponude, ali se nadamo da će i srpska vlada poštovati pravila koja je napisala prilikom tendera i da će ceo postupak biti transparentan"

Austrijski "Atek" (A−tech) objavio je da je kupovina Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor strateški cilj te kompanije radi širenja na jugoistok Evrope i istakao da ne postoji sumnja da će obezbediti potrebnih 466 miliona dolara. 

- RTB je nekada bio među svetskim liderima u proizvodnji bakra i ponovo može povratiti nekadašnju slavu poslujući po evropskim standardima. To bi bilo dobro, za Srbiju i za ceo region - rekao je predsednik "Ateka" Mirko Kovač srpskim novinarima koji su boravili u poseti njegovoj Topionici bakra u Austriji. Kovač nije želeo da komentariše spekulacije da ruski SMR, drugoplasirani na tenderu, ima političku podršku u privatizaciji RTB−a, ali je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije "poštovati pravila". 

Predsednik "Ateka" rekao je da ne postoji sumnja da će ta austrijska kompanija obezbediti 466 miliona dolara, koliko je ponudila za kupovinu RTB Bor, kao i sredstva ponuđena za investicije. 

- Poštovaćemo sve uslove tenderske ponude, ali se nadamo da će i srpska vlada poštovati pravila koja je napisala prilikom tendera za kupovinu RTB-a i da će ceo postupak biti transparentan - dodao je on. Kovač je rekao da će, u slučaju da "Atek" postane vlasnik kombinata bakra, sindikat RTB-a biti deo tima, ali i upozorio da ta organizacija "neće imati uticaj" na tok privatizacije. Sindikat RTB-a najavio je da će od novog vlasnika tražiti da otpremnine radnicima koji budu želeli da dobrovoljno raskinu radni odnos budu 500 evra po godini staža. Poslednje isplaćene otpremnine u RTB-u iznosile su 250 evra po godini staža. Prema njegovim rečima, "Atek" će u svim sektorima u RTB-u uložiti najmanje 200 miliona evra za kupovinu neophodne mehanizacije, ali će prioritet biti zaštita životne sredine. 

Fabrika za proizvodnju bakra u Brikslegu postoji više od 500 godina. Godišnje proizvodi oko 100.000 tona bakra, od 400 do 500 kilograma zlata i 25 tona srebra. Prema rečima predstavnika sindikata te fabrike Knola Vernera (Knoll Werner), plata zaposlenih je od 1.650 do 2.200 evra i godišnje se zaposlenima isplaćuje 14 zarada. U toj topionici je zaposleno 280 radnika, od kojih je 215 u proizvodnji. U borskoj topionici radi preko 1.000 radnika, s tim što je proces složeniji i ima dva pogona više. Gradonačelnik Brikslega Rudolf Pučer (Rudolf Puecher) je napomenuo da sadašnji vlasnici topionice poštuju ekološke standarde i da je lokalna samouprava zadovoljna saradnjom s "Atekom". Mirko Kovač je izjavio i da sudski postupak koji se vodi protiv njega neće uticati na ponudu te kompanije za kupovinu RTB Bor, jer je reč o privatnoj tužbi iz 1995. godine, koja nema veze s "Atekom".

("Pregled“)