Zaposliti invalide

BEOGRAD, 03. decembar 2007. (FoNet) - Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Ilić najavio je danas na okruglom stolu povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovanom u Skupštini Srbije, da je u pripremi zakon kojim se predviđa obaveza poslodavca da zapošljava osobe sa invaliditetom.

"Nacrt zakonu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom predviđa da poslodavac sa 20 do 49 zaposlenih ima obavezu da zasnuje radni odnos sa jednom osobom sa invaliditetom, a oni sa više zaposlenih, na svakih 50 zaposlenih moraju da zaposle po jednu osobu sa invaliditetom", rekao je on.

Ilić je objasnio da nacrt predviđa i da poslodavci, koji ne ispune ovu obavezu, moraju da plate kaznu u visini od tri mesečne minimalne zarade i to za svaku osobu sa invaliditetom koju nisu zaposlili, a morali su.

Ta sredstva bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu iskorištena za rad centra za podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom, čije je formiranje planirano pri Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić naglasio je da svi državni organi moraju da učine sve da omoguće zaposlenje osobama sa invaliditetom jer je plata uvek bolja od socijalne pomoći i najavio da će parlament biti budući poslodavac invalidima.

"Države koje su najviše učinile u ovoj oblasti nisu to uradile zato što su bogate već jer su racionalne i znaju da osobe sa invaliditetom imaju kapacitet kojim mogu pomoći razvoj svojih zajednica", rekao je on.

Predsednik skupštinskog odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović upozorio je da je nemogućnost zaposlenja glavna prepreka boljeg uključivanja osoba sa invaliditetom u zajednicu, jer prema njegovim rečima, u Srbiji oko 80 odsto invalida ne radi.

"Srbija mora da se uhvati u koštac sa ovim problemom i da sa deklarativnih izjava pređe na dela", dodao je on.

Poslanica Gordana Rajkov istakla je kao veoma značajne činjenice da je tokom 2006. godine usvojen zakona o sprečavanju diskriminacije, kao i što je urađena vladina strategija za unapređivanje položaja invaliditeta.

"Kada vas neko pita šta bi to mogla da radi osoba sa invaliditetom, onda se setite Betovena, Aristotela ili Fride Kalo. U svakoj generaciji postoje osobe sa invaliditetom koje svojim radom nadmaše one koji nemaju invaliditet", istakla je ona.

Predstavnik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Damjan Tatić istakao je da osobe sa invaliditetom nemaju nikakva posebna prava, ali da je neophodno preduzeti specifične mere da bi oni uspeli da ostvare svoje pravo na rad.