ČEKAO SEDAM MESECI: Peru otvorio Maču Pikču za japanskog turistu

Japanski turista čekao je skoro sedam meseci da uđe u porušeni grad Inka dok je bio zarobljen u Peruu tokom pandemije kovida.

U Peru je stigao u martu i kupio kartu za obilazak ruševina svetog grada Inka. Japanski turista Džesej Takaima u ruševine grada Inka ušao je zahvaljujući posebnom zahtevu koji je podneo dok je boravio u Peruu.

- Došao je u Peru sa snom da može da uđe u sveti grad. Japanski državljanin je ušao zajedno sa našim šefom parka kako bi video drevni grad Inka, pre nego što se vrati u svoju zemlju - rekao je ministar kulture Alehandro Neira na virtuelnoj konferenciji za štampu.

Peru je do sada prijavio 33.305 smrtnih slučajeva zbog koronavirusa i ima najveću stopu smrtnosti od kovida-19 po glavi stanovnika u svetu.

Takaima, koji je ulaznicu kupio u martu, posetio je ruševine grada sagrađene pre više od 500 godina i postao prvi posetilac u poslednjih sedam meseci koji je mogao da prošeta svetskom baštinom.

Njegov prvobitni plan bio je da provede samo nekoliko dana u Peruu da bi video Maču Pikču.

Ministar kulture istakao je da će u novembru kamene ruševine Maču Pikčua biti ponovo otvorene za domaće i strane turiste, bez preciziranja datuma.

Dnevno će ove ruševine moći da poseti oko 675 ljudi, što je trećina od uobičajenih poseta.

- Još uvek smo usred pandemije - rekao je ministar kulture Alehandro Neira.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

koronavirusMaču Pikčuperusveti grad Inka