Izložba "Paja Jovanović: Jedan slikar, 12 fotografa - 24 umetnička dela" - "Parsifal" u moderna vremena iz ugla Monike Pavlović

Fotografija: Monika Pavlović - Model: Igor Ivanović

 

Muzej grada Beograda Color Media Communications predstavljaju izložbu "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela".

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu i Galeriji Milan Konjović u Somboru, 15. oktobra je, u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj ulici u Beogradu, svečano otvorena izložba radova naših najpoznatijih fotografa koji su svojevrsni "citati" ulja na platnu čuvenog Paje Jovanovića.

Izložba "Jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" koncipirana je tako da će se odabrana ulja na platnu Paje Jovanovića nalaziti na zidovima Muzeja grada, a fotografije inspirisane njima – na štafelajima ispred njegovih slika.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se: Nebojša BabićMiša ObradovićMonika PavlovićMiloš NadaždinJelena JovanovSever ZolakMarko KrunićBraca NadeždićVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaRadivoj Hadžić i Jaroslav Pap. Stručni konsultant izložbe je Igor Todorović, a kostimograf Dragana Ognjenović.

- "Parsifal" me je privukao jer je to slika Paje Jovanovića koja je javnosti bila potpuno nepoznata sve do prošle godine. Magična privlačnost simbolizma, mitologije, tema viteza koji traga za Svetim gralom, nimfi, bogati kolorit i uopšte estetika ovog dela, bili su mi inspiracija da u savremenom kontekstu reinterpretiram ovu značajnu scenu - kaže Monika Pavlović, kojoj je u projektu oživljavanja ovog Pajinog dela model bio Igor Ivanović, a kostimograf Dragana Ognjenović.

"Parsifal" - Paja Jovanović, oko 1900. godine

 

Za delo "Parsifal", nastalo oko 1900. godine, Paja  Jovanović bio je inspirisan istoimenomoperom nemačkog kompozitora Riharda Vagnera. U duhu secesije, slikar je naslikao mladog Parsifala, viteza Svetog grala, koga iskušavaju personifikacije ženskih čari. Ova tema ima duboku simboliku i može se tumačiti kao sukob čula i razuma, imaginarnog i stvarnog, mladosti i zrelosti.

U toku trajanja izložbe organizatori su predvideli i nekoliko interesantnih predavanja u okviru kojih će umetnost Paje Jovanovića sa različitih aspekata predstaviti Predrag Marković, Tamara Ognjević, Nenad Novak Stefanović i Igor Todorović. O pratećem programu izložbe više detalja možete saznati na sledećem linku: http://communications.rs/pajajovanovic/

Fotograf: Monika Pavlović

 

Podsećamo sve posetioce izložbe da je kompanija Telenor spremila aktivaciju za naše čitaoce i sve posetioce koji uslikaju fotografiju iz svog ugla na izložbi "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" u Muzeju grada u periodu od 15. do 28. oktobra i fotografiju objave na svom Facebook ili Instagram profilu (otključanom nalogu) i prikažu nam na ovaj način kako oni zamišljaju umetnost uz obavezno korišćenje tagova: #mojugao , #zamisliumetnost i #pajajovanovic

Ulaznice za zatvaranje izložbe odnosno party "Artisti i modeli" dobiće odabranih 10 korisnika Facebooka i 10 korisnika Instagrama (uslov da imaju otključan profil) koji će biti u prilici da prisustvuju ovom druženju i razgovaraju sa fotografima i modelima koji su učestvovali u kreiranju izložbe. Proglašenje pobednika biće 28. oktobra u 12 sati.

Autorka izložbe "Paja Jovanović: jedan slikar, 12 fotografa, 24 umetnička dela" je Duška Jovanić, a svi zainteresovani će moći da je pogledaju do 29. oktobra u prostorijama Muzeja grada Beograda, Resavska 40-b.

10 fotografa: 20 umetničkih delaAkt na crvenom ogrtačuAleksandar Đikićcolor media communicationsduška jovanićIgor TodorovićizložbaJaroslav PapJedan slikarJelena Jovanovkraljica marija karađorđevićMarko Krunićmilan konjovićmiloš nadaždinmiša obradovićMonika Pavlovićmuzej grada beogradanebojša babićpredavanjeprinceza danica karađorđevićradivoj hadžićSever ZolakteniserkaVladimir Milivojević BoogieVukica MikačaZorana Obradović