NAUČNICI DOKAZALI: Koronavirus ne prenosi se dojenjem

Novi koronavirus, Sars-CoV-2, ne prenosi se sa majke na bebu majčinim mlekom, pokazala je italijanska studija objavljena u naučnom časopisu "Frontiers in Pediatrics".

Istraživanje su vodili stručnjaci iz grada zdravlja i nauke - Torina, najvećeg evropskog zdravstvenog centra, a kao osnovu su koristili podatke sa novorođenčadima koje su dojile majke pozitivne na kovid-19.

Majke su se pridržavale zdravstvenih protokola: upotreba maske za zaštitu lica, čišćenja ruku, čišćenja i dezinfekcije površina i upotrebljenih predmeta. Nijedna beba nije obolela od ove bolesti.

- Ovi rezultati su ohrabrujući za majke i zdravstvene radnike koji brinu o zdravlju majki i dece - rekao je profesor David Lembo, direktor Univerzitetske laboratorije za molekularnu virusologiju Odeljenja za kliničke i biološke nauke u Torinu, koji je vodio istraživanje.

- Već duži niz godina proučavamo antivirusna svojstva majčinog mleka i identifikovali smo nove aktivne komponente koje mogu da zaštite majku u laktaciji od virusnih infekcija - naglasio je profesor Lembo.

- Takođe iz ovog razloga, sa malim izuzecima, dojenje je važan resurs za zdravlje novorođenčeta - zaključio je Lembo.

Dojenje je bilo meta nekoliko sumnji na početku pandemije novog koronavirusa, upravo zbog premalo znanja o tome kako se virus ponaša.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

COVID-19dojenjekoronavirusmajčino mleko