BIK JE SNAŽAN I POBEDIĆE PANDEMIJU: Večeras doček Kineske Nove godine

Kineska Nova godina ili Praznik proleća, u Kini se čeka u ponoć, ali zbog vremenske razlike to će biti danas oko 17 časova. Inače, praznik se proslavlja po kineskom tradicionalnom kalendaru više od 4.000 godina. Slavi se i na celom Dalekom istoku i velikom delu jugoistočne Azije.

- Pre svega, to je porodični praznik i svi Kinezi gledaju i planiraju da ga provedu u krugu najbližih. Zato su najveće migracije u ovom periodu, jer oni koji žive u drugim gradovima ili čak državama se vraćaju svojim kućama - kaže Marina Pop Cenić.

- To je period kada svi sa veseljem i lepim raspoloženjem žure kući da sa najstarijim članovima porodice provedu ovo veče, jer se smatra da kako provedu ovo veče takva će biti cela godina - objašnjava ona.

Prema njenim rečima, najznačajnije za ovaj doček je bogata i raznolika trpeza.

- Cela porodica veče uoči sprema jednu vrstu nudli i dok to traje prepričavaju se dogodovštine. Čitav praznik protkan je sa jako puno simbola - bliskost i ljubav u porodici - navodi Marina Pop Cenić.

Na trpezi se takođe mora naći i riba, koja simbolizuje dobitak i da se, sve ono što je bilo lepo u prošloj godini, prenese i uveća u narednoj. Tu su i slatkiši od pirinčanog brašna, kao i voće koje predstavlja zdravlje.

Naredna godina je u znaku bika, koji je omiljen i predstavlja snagu, a podrazumeva se da će oko njega kružiti pozitivna energija.

- U legendama su krava i bik uvek predstavljene kao pozitivne životinje koje pomažu ljudima. Pošto je pandemija prošle godine zahvatila čitav svet, smatra se da će baš ova godina u znaku bika da bude godina u kojoj će se prebroditi ružne stvari - dodaje Marina Pop Cenić.

Kinezi su veoma tradicionalni i sama činjenica da već 4.000 godina proslavljaju Novu godinu to pokazuje.

Bik je druga životinja u horoskopskom nizu od 12 životinja i Kinezi dosta polažu pažnje na to ko je kada rođen, u kom znaku. Od toga, po verovanju, zavisi i kakav će ko biti - da li će biti borben, da li je više umetnička duša...

Za Kineze je Nova godina i prilika da se prašta.

- Iako se sama Nova godina proslavlja u krugu porodice, praznik traje i narednih dve sedmice. U tom periodu je okrenut i posvećen okupljanju sa prijateljima i druženju - kaže Marina Pop Cenić.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

godina bikagodina bivolakineska nova godinakoronavirusnova godinapandemijapraznik prolećaproslava Nove godine