RAZLIKE POSTOJE: Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine bademovog mleka?

Bademovo mleko je postalo najpopularnija vrsta biljnog mleka. Na njega je samo tokom prošle godine u svetu potrošeno skoro 1,5 milijardi dolara. Međutim, možda se pitate koliko je ono zaista zdravo.

Zastupljenost proteina i ugljenih hidrata u nezaslađenom bademovom mleku je poprilično niska, u jednoj šolji, pa je glavni makronutrijent koji dobijate zdrava masnoća. Međutim, ona može da varira u zavisnosti od toga koliko badema sadrži određeno mleko.

Drugim rečima, razlike postoje. Pojedini mlečni proizvodi sadrže više badema nego drugi, što je jedan od faktora koji utiče na potencijalne zdravstvene koristi.

Najjednostavnije nezaslađene varijante sadrže samo dva sastojka: vodu i bademe. Sadržaj vitamina i minerala može znatno da varira ukoliko se doda još sastojaka.

Neki proizvođači bademovo mleko obogaćuju kalcijumom da bi bilo bolje od kravljeg. U njemu se takođe mogu naći vitamini D i vitamin B12.

Postavlja se pitanje da li se ovakvi prozivodi i dalje kvalifikuju kao bademovo mleko?

Mnogi proizvođači dodaju šećer

Količina šećera i aroma kao što su čokolada i vanila variraju kod različitih proizvođača. Jedna šolja može da sadrži čak 12 grama dodatnog šećera, što predstavlja polovinu preporučene dnevne doze šećera za žene, prema smernicama Američkog udruženja za bolesti srca.

Može da sadrži neželjene sastojke

Nekada se u bademovom mleku nađu želatin i suncokretovo ulje. Kupci uglavnom ne razmišljaju dodatno o sastojcima i ne čitaju sastav koji se nalazi na ambalaži, a to je veoma važno.

Verovatno ćete morati da isprobate nekoliko vrsta bademovog mleka dok ne pronađete ono koje vam najviše odgovara. Važno je da pronađete proizvođače koji upotrebljavaju jednostavne i prepoznatljive sastojke.

Čak i opcije koje sadrže manji koncentrat badema mogu da imaju neke prednosti, poput pomoći u smanjenju korišćenja mleka životinjskog porekla.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

bademibademovo mlekomlekovitamin b12vitamin dzdrave masnoće