BUDUĆNOST VIDE U INOSTRANSTVU: Mladi na Balkanu strahuju od kriminala, zločina iz mržnje, onlajn nasilja

Više od polovine mladih ispitanika u zemljama Zapadnog Balkana ima manjak poverenja u rad državnih institucija i isto toliko svoju budućnost vidi u inostranstvu, zaključak je juče predstavljene zajedničke studije Programa UN za razvoj i Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Mladi koji žele da žive van zemlje imaju strah da će biti tretirani kao građani drugog reda i kao jedan od razloga zašto oklevaju da se presele jeste napuštanje porodice, prijatelja i već naviknutog načina življenja, pokazala je studija "Zajednička budućnost - Opažanja mladih o miru na zapadnom Balkanu".

Na predstavljanju rezultata istraživanja, navedeno je da, iako 27 odsto ispitanika smatra da su regionalne podele i konflikti i dalje zastupljeni među mladima, većina od 47 odsto izražava mogućnost druženja i izgradnje poverenja sa članovima drugih nacionalnosti.

Da se odnosi između država Zapadnog Balkana mogu popraviti smatra 42 odsto ispitanih, osam odsto kaže da odnosi mogu samo da se pogoršaju, dok ostatak ispitanih misli da se odnosi uopšte neće promeniti i da će ostati status kvo, prenosi Tanjug.

Kada je reč o tome da li su spremni da oproste drugoj strani zbog prošlih dešavanja, procenat varira od 15 do 63 odsto.

Istraživana je i medijska scena, gde 42 odsto mladih kaže da je uobičajeno da se u medijima pojavi uvredljiv sadržaj, dok zabrinutost usled lažnih vesti varira od države do države i iznosi između 49 do 75 procenata ispitanih.

Mladi su u tom istraživanju naveli da najveći strah imaju od organizovanog kriminala, zločina iz mržnje i govora mržnje na internetu za koji kažu da je najviše prijavljivan tip nasilja.

Svega 17 odsto je prijavilo nasilje koje im se desilo, dok 58 odsto ispitanih smatra da im je prijavljivanje nasilja nadležnoj instituciji donelo pozitivan ishod.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

balkankriminalnasiljeonlajn nasilje