Održan prvi vebinar za roditelje "Od igre se raste kao od spanaća" kojim je UNICEF otvorio onlajn školu roditeljstva

Prvi vebinar pod nazivom „Od igre se raste kao od spanaća“ održan je u četvrtak uveče u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, kojim je otvorena UNICEF-ova onlajn škola roditeljstva. U pitanju je serijal vebinara i onlajn razgovora sa roditeljima i ekspertima o ključnim temama roditeljstva i odrastanja deteta.

Teme o kojima su razgovarale učesnice vebinara bile su vrednosti i prednosti igre u roditeljstvu i odrastanju dece, jačanje kapaciteta praktičara za pružanje podrške podsticajnom roditeljstvu, kako igra pomaže deci da usvajaju i ovladavaju novim veštinama, kada deca počinju da se igraju i koja je uloga roditelja u tome. Takođe, učesnice su dale svoja mišljenja i osvrte i nauci o ranom razvoju, pokretačima i inspiraciji da roditelji neguju razigranost sa decom, o praksama koje roditelji mogu da neguju da bi razvijali otpornost/rezilijentnost kod sebe i kod svoje dece, pronalaženju mesta za igru i balansu dnevnih rutina, i mnogim drugim temama.

Učesnice prvog vebinara bile su:
- Nevenka Žegarac, profesorka na Fakultetu političkih nauka, Odeljenje za socijalni rad i socijalnu politiku Univerziteta u Beogradu,
- Jelena Branković, psihološkinja i koordinatorka Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima Harmonija u Novom Sadu,
- Milena Kostić, mama petoro dece i autorka bloga ~ Mama iz magareće klupe ~ iz Novog Sada.

Profesorka Žegarac zaključila je da čovek je čovek igre  - homo ludes.

„On stvara, istražuje, ispituje, i to radi kroz ceo život. U prvim godinama života igra ima još veći značaj zato što je jednostavan kanal komunikacije za decu kao takav, što stvara osnov i za neke druge mogućnosti preko kojih se deca razvijaju. Igra je prirodan kanal komunikacije za decu sa svetom, a kroz igru roditelj zaista ima priliku da se bolje poveže i da bolje razume detetov svet“ - istakla je Nevenka.

Mama Milena Kostić, pričajući o tome gde pronalazi inspiraciju da neguje razigranost, pojasnila je da i svakodnevne aktivnosti mogu biti igra.

„Igra je potcenjena danas, a s druge strane daje joj se veliki značaj i opterećuje roditelje da traže, guglaju, da izmišljaju nešto da bi bili dovoljno kreativni. Kada bismo pustili dete da rukovodi i daje nam znake šta to želi, a mi to ispratili, moglo bi da poboljša i tu neku komunikaciju koju mi međusobno imamo. Bolje je to, nego nametati nešto naše, i u tom momentu propustiti da vidimo koje su to detetove stvarne potrebe. Svakodnevne aktivnosti, kao što je odlazak u vrtić, mogu biti igra“ – objašnjava Milena.

Koordinatorka Centra za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima, Jelena Branković, istakla je da igra je jezik koje dete najbolje govori i najbolje razume.

„Igra je način da dete u potpunosti i najcelovitije istraži svet oko sebe, sve ono što ga okružuje, istraži sebe u tom svetu, istraži relacije sa drugim ljudima, vršnjacima. Igra je najbolji način da dete uči. Uloga odraslog je da na dobar način podrži igru, jer tako podržava celovit razvoj deteta“- navodi Jelena.

Kako bismo zaokružili i zaključili prvi vebinar dodali bi još samo da za najbolji početak života svakog deteta igra jača vezu, podstiče razvoj, izvor je kreativnosti, pokretač interakcija, riznica prilika za učenje, detinjstvu i roditeljstvu daje posebnu notu, oslobađa od stresa, pruža osećaj sigurnosti i pruža osečaj radosti. Zato dragi roditelji, staratelji i svi uključeni u razvoj deteta, igrajte se sa svojom decom.

Školu roditeljstva pokreće i podržava Program podrške podsticajnom roditeljstvu kroz igru, koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Vladom Republike Srbije, uz podršku LEGO Fondacije.

Jedno od osnovnih polazišta ovog programa da je da je samo osnažen i podržan roditelj spreman i spretan za sve ono što su pretpostavke i preduslovi podsticajnog roditeljstva. Kako bi se odgovorilo na novonastale prioritete u našoj zemlji, ovaj program smešta u fokus intervencije i brigu o mentalnom zdravlju i emocionalne dobrobiti roditelja, uz poseban naglasak na moć igre i jačanja roditeljske responzivnosti odnosno sposobnosti da na najbolji način odgovore na potrebe dece i stvaraju prilike za ostvarenje razvojnih potencijala deteta.

Već treću godinu UNICEF na globalnom nivou obeležava mesec roditeljstva, a ove godine je cilj podizanje svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i snage roditelja ili staratelja. Da bi roditelj mogao da obezbedi najbolji početak života za svoje dete, potrebno je da misli i o svojoj dobrobiti i mentalnom zdravlju. Usled aktuelne pandemije, roditelji se sve više bore sa uznemirenošću, zabrinutošću ili depresijom, pa roditeljstvo može da predstavlja izazov. Ovo je prva u nizu vebinara koji će se od jeseni nastaviti u redovnom mesečnom terminu.

Jelena BrankovićMilena KostićNevenka ŽegaracOd igre se raste kao od spanaćaškola roditeljstvaunicefVanja KovačevVebinar