Neočekivana sila...

U Malom klubu SKC-a održana je manifestacija pod imenom „Nova diskoteka - otvaranje 2“, svojevrstan nastavak onoga što je u istom prostoru viđeno prvog dana ove godine

I sada je u centru pažnje bio nastup kultnog beogradskog andergraund benda „Neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar“. Podrška su, kao i obično kada su nastupi "Sile" u pitanju, bili di-džejevi, i to iz "Belgrade Yard Soundsystem“. Zagrevanje je počelo oko 22 sata, tada malobrojna publika pratila je ritam koji su sa gramofona diktirali DJ Boža i DJ Sima. "Sila“ je izašla na binu tek negde iza ponoći, kada je klub bio već mnogo bolje popunjen. Oko 250 ljudi je prisustvovalo nastupu benda koji sada funkcioniše kao trio: Vladimir Đorđević (gitara), Nemanja Aćimović (bubanj) i Boris Mladenović (bas gitara, klavijature, sempler).

„Sila“, praktično, skoro da i nema više dodirnih tačaka sa bendom koji je pod tim imenom stekao priličnu popularnost na andergraund sceni od samog nastanka, krajem 1997. godine. Ni sami članovi nisu sigurni koja je po redu ovo „inkarnacija“ grupe. Ponovno okupljanje usledilo je nedavno, posle duže pauze, i sve to je donelo priličnu stilsku promenu kada je živi nastup u pitanju. Na koncertima se više ne sviraju pesme koje su, uslovno rečeno, njihovi hitovi, već je kompletan nastup sveden na improvizaciju u kojoj su najprepoznatljiviji džez zvuci i elektronski uticaji, a akcenat je na novim, još uvek neobjavljenim pesmama. Ovaj nastup je, kao što je običaj kod njih, podeljen u dva seta, u pauzi su di-džejevi ponovo zagospodarili, ovog puta, iz zvučnika su dopirali dab, hip hop, fank, elektronika...

“Sila“ je imala i jednog gosta, u pitanju je Zoja Borovčanin, pevačica benda Lira Vega. Zanimljivo je da Zoja nije samo pevala – potpuno se uklopila u „eksperimentalni“ nastup „Sile“, zasviravši harmoniku.

„Neočekivano otvaranje 2“ potrajalo je sve do ranih jutarnjih sati, Mali klub SKC-a „očišćen“ je tek oko pola sedam ujutru. Možda će uslediti i treći nastavak ove manifestacije, ali bi to, najverovatnije, bilo bez „Sile“. Kod njih je u prvom planu novi album, zatim nastupi na nekim festivalima, kao i svirke u Hrvatskoj.

Milan Ćunković