DOKTOR PREDRAG KON UPOZORAVA: Neophodno je ponovo razmotriti pooštravanje mera ili uvođenje kovid propusnica

- Neophodno je da se ponovno razmotri pooštravanje mera ili uvođenje kovid propusnica - poručio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Prema njegovim rečima, mora se, pod jedan, pojačati vakcinacija, jer to je najjača i specifična mera borbe, a onda i sve ostale mere koje sprečavaju kontakte.

- I ono što smo davno rekli, ako dolazi do okupljanja, mora da bude vrlo kontrolisano - ističe Kon, prenosi RTS.

Pred novu sednicu Kriznog štaba Kon kaže da će se razmarati načini da se pojača vakcinacija i nepoularne mere - dozovoljeno okupljanje za vacinisane i one koji su preležali kovid kao i obavezno testiranje.

- Koliko vidim, festivali to poštuju. Onaj koji nije preležao i koji nije vakcinisan, ima dest puta veći rizik od zaražavanja - navodi Kon.

Kon poručuje da "ovako ne može", i da moraju biti uvedene kovid propusnice ili skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

On je ukazao da je stav medicinskog dela Kriznog štaba obavezna vakcinacija za medicinske radnike, ne samo da bi zaštitili sebe već i pacijente.

Kon je dodao da bi to trebalo da važi i za vojsku i policiju.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

epidemiološka situacijaepidemiološke merekoronakoronaviruskovidkovid propusniceKovid-19obavezna vakcinacijapooštravanje merapredrag konvakcinacija