54. i 55. BITEF: Centralno mesto za ekološke teme na ovogodišnjem Bitefu

Dvostruko, 54. i 55. izdanje Bitefa, jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih festivala, održaće se u Beogradu od 13. do 25. septembra 2021. godine. U glavnom programu, beogradska publika će imati priliku da vidi čak četrnaest predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Meksika, Austrije i Čilea. Među njima su ostvarenja nekih od najznačajnijih autora savremenog pozorišta poput Vima Vandekejbusa, Fililpa Kena, Rimini protokola, Tomasa Ostermajera, Ersana Montaga i drugih.

Tematski fokus festivala će biti na konceptu posthumanizma, u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog, i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su, takođe teme festivala. U tom smislu, na festivalu će značajno mesto zauzimati predstave sa ekološkom tematikom, kao što su "Tragovi" belgijske trupe "Ultima Vez" i njenog koreografa Vima Vandekejbusa, "Farm fatal" francuskog umetnika Filipa Kena i "Klimatski plesovi" koreografkinje meskičko-čileanskog porekla Amande Pinje.

Pored glavnog programa, svim zainteresovanima će biti na raspolaganju i izuzetno bogat i raznovrstan prateći program, u okviru koga će se održati međunarodna konferencija na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko pod nazivom "Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat". U radu konferencije će učestvovati tridesetak aktera iz oblasti umetnosti, politike, filozofije i aktivizma iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Belgije, Italije, Švajcarske, Meksika, Sirije, itd. Neki od učesnika su Franko Berardi Bifo, Boris Buden, Vim Vandekejbus, Srećko Horvat, Amanda Pinja, Haris Pašović, Dobrica Veselinović i Ivana Vilotijević, Sekretarka Grada Beograda za zaštitu životne sredine.

Napori Bitef tima su usmereni u pravcu ekološki svesnog delovanja, što je rezultiralo nizom eko-odgovornh mera i aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem da se smanji negativan uticaj na životnu sredinu u realizaciji festivala. Pokrenuta je i akcija #počniodsebe, u okviru koje će članovi tima Bitefa, u seriji video klipova, predstavljaju javnosti aktivnosti koje sprovode u svojoj svakodnevici a koje predstavljaju primere dobre prakse u kontekstu ekološki odgovornog ponašanja.

"Tragovi" Foto: Danny Willems

Autor: Filip Vujošević, dramaturg festivala
Foto: Jelena Janković

Beogradski pozorišni festival BitefbitefekologijaFilip Vujoševićpozorišni festival