SVEČANO ZATVOREN 54/55. BITEF: Grand prix "Mira Trailović" ravnopravno pripao predstavama "Opčinio sam te" i "Cement Beograd"

Dvostruko 54. i 55. izdanje Bitef festivala zatvoreno je repriznim izvođenjem predstave "Fleš", na sceni "Olivera i Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta. Nakon izvođenja predstave-instalacije francuskog umetnika Franka Vigrua, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada, nakon čega su gosti uživali u muzici i druženju.

Foto: JK media

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa je na proglašenju predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Šermin Langhof (umetnička direktorka pozorišta "Maksim Gorki" iz Berlina, Nemačka, predsednica žirija), Lusija van Heteren (viši predavač i pozorišna kritičarka, Holandija), Agata Juniku (teatrološkinja i docentkinja na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, Hrvatska), Sesilija Djurberg (pozorišna i plesna kritičarka i novinarka, Švedska) i Jovana Tomić (pozorišna rediteljka, Srbija).

Foto: JK media

Zbog činjenice da je ovogodišnje izdanje festivala bilo dvostruko, žiri je odlučio da u svakoj kategoriji dodeli po dve nagrade. Predsednica žirija Šermin Langhof je saopštila odluku žirija, po kojoj je Grand prix "Mira Trailović" za najbolju predstavu u celini ravnopravno pripao dvema predstavama, "Opčinio sam te" iranskog koreografa Ehsana Hemata i "Cement Beograd" u režiji Sebastijana Horvata.

Foto: Dragana Udovičić

Specijalna nagrada "Jovan Ćirilov" takođe je ravnopravno dodeljena za dva ostvarenja, "Farm Fatale" u režiji Filipa Kena i "Višnjik u višnjiku" u režiji Bobe Jelčića.

Foto: Martin Argyroglo

Politikin žiri, u sastavu reditelja Harisa Pašovića i Ane Tomović, Gordane Popović, urednice Kulturne rubrike, pozorišne kritičarke Ane Tasić i novinarke Borke Golubović Trebješanin, odlučio je da se 43. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Vimu Vandekejbusu za predstavu "Tragovi" i Bobi Jelčiću za predstavu "Višnjik u višnjiku".

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, saopštio je Nagradu publike za predstavu "Kao da kraj nije ni sasvim blizu", autorskog tandema Maja Pelević i Nikola Zavišić.

Foto: Andrija Kovač

Anđelka Janković u ime tima Bitef festivala svečanu ceremoniju dodele nagrada zaključila je rečima:

- Čini nam se da je na kraju, ipak, najbolje živeti u sadašnjosti. A mi se ponovo vidimo u budućnosti, na 56. Bitefu 2022. godine.

Svečana ceremonija dodele nagrada i After Ten žurka održana je u Dorćol Platzu u zajedničkoj realizaciji sa udruženjem građana Vinokultura i Belgrade Vine Week-u.

Podsećamo, dvostruko izdanje Bitefa (54. i 55.) održano je od 13. do 25. septembra pod sloganom Na ivici budućnosti. U toku festivala, imali smo priliku da pogledamo dvanaest predstava iz Belgije, Francuske, Nemačke, Srbije, Hrvatske, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Centralna tema festivala je bila vezana za pojam posthumanizma, u smislu vizije sveta koji bi u budućnosti mogao da bude manje antropocentričan, između ostalog, zahvaljujući i ekološkim katastrofama za koje smo sami odgovorni.

Bitef je ove godine održan u skoro nemogućim okolnostima usled pandemije izazvane virusom COVID-19. Prošle godine, kada je doneta odluka o održavanju dvostrukog 54 i 55. izdanja festivala 2021. godine, niko nije mogao da pretpostavi pred kakvim će se izazovima naći organizatori. Ipak, uz poštovanje svih epidemioloških mera, Bitef je uspešno priveden kraju.

Izvor: Promo
Foto: Danny Willems

bitefCement BeogradFarm fataleIvan MedenicaKao da kraj nije ni sasvim blizuOpčinio sam tetragoviVišnjik u višnjiku