Dodeljene plakete prijateljima i partnerima 54. i 55. Bitefa

U saradnji sa domaćinom događaja i dugogodišnjim partnerom festivala Mezestoranom Dvorište, Bitef je tradicionalno dodelio plakete i izrazio zahvalnost prijateljima i partnerima koji su pomogli u realizaciji 54. i 55. Bitefa.

Na događaju je, takođe, organizovana i dodela specijalne nagrade "Jovan Ćirilov" predstavi Nemoralne priče: 1. deo – Kuća majka umetnici Fiji Menar, osvojene na 53. Bitefu 2019. godine. Dodelu nagrade, zbog situacije izazvane pandemijom koronavirusa, nije bilo moguće realizovati u prvobitno predviđenom terminu. Nagradu su dodelili umetnički direktor festivala Ivan Medenica i članica žirija 53. Bitefa Olga Dimitrijević, koja je tom prilikom istakla kako Fija Menar u svom delu simbolički objedinjuje boginju Atinu kao koren zapadne civilizacije i ikonografiju naučno fantastičnih filmova kao definišuću estetiku savremene kulture.

- U momentu kada osećamo da je došao kraj jednog sveta, ali ne znamo šta novo dolazi, Fija Menar nas tera da mislimo o svom mestu u tom svetu - zaključila je Dimitrijević.

Primajući nagradu, Fija Menar je izjavila da joj je velika čast da se ponovo nađe u društvu ljudi koji stvaraju neverovatan kulturni događaj kao što je Bitef, kao i da bude među francuskim umetnicima koji su u poziciji da prikazuju svoju umetnost u ovom delu Evrope. Sa prisutnima je podelila osećaj u vezi sa dodelom nagrade, koji je najbliži osećaju povratka u prošlost, jer je njena predstava izvedena na Bitefu pre pandemije. U međuvremenu, u novoj situaciji, u kojoj mislimo da nam nedostaje sloboda, važno je da razmatramo nove mogućnosti za pravljenje pozorišta i da, kako je rekla, u novom stanju u kome se čovečanstvo nalazi, ne budemo tužni.

Foto: Promo/JK media

Dodeli su prisustvovali Nj.E. Ambasador Nemačke Tomas Šib, direktor Francuskog Instituta gospodin Stanislas Pjere kao i ataše za kulturu Francuskog instituta i Ambasade Francuske Katrin Fodri.

Foto: Promo/JK media

Nakon dodele plaketa zvanice su nastavile druženje uz koktel koji je pripremio Mezestoran Dvorište. U neformalnoj atmosferi, nastavljeno je sumiranje utisaka i pravljenje planova za 56. Bitef koji će biti održan u septembru 2022. godine.

Autor: Nadlanu.com

bitefIvan MedenicaNagrada Jovan Ćirilovtomas šib