Otvorena izložba "Milena Pavlović Barili: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela"

Sinoć je u Centru za kulturu Požarevac otvorena izložba "Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela"  u prisustvu visokih zvanica i stanovnika ovog grada. U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Galerijom Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i Centrom za kulturu Požarevac, a uz podršku Grada Požarevca, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa.

Na otvaranju su se obratili Ljiljana Dabić, direktorka Galerije Milena Pavlović Barili, Duška Jovanić, autorka izložbe, Saša Pavlović gradonačelnik grada Požarevca a izložbu je zvanično otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju.

Na izložbi su učestvovali 15 savremenih srpskih fotografa koji su dali svoj doprinos u viđenju Mileninog stvaralačkog opusa, to su: Marko Krunić, Monika Pavlović, Marko Vulević, Goran V. Popovski,Dušan Reljin, Vukica Mikača, Goran Zlatković, Vuk Dapčević, Jasna Prolić, Miša Obradović, Miloš Nadaždin, Sever Zolak, Nenad Marjanović, Boogie i Nebojša Babić.

Ispred Fondacije Milenin dom i galerije Milena Pavlović Barili obratila se direktorka Ljiljana Dabić koja je naglasila da galerija sledeće godine obeležava 60 godina postojanja i rada.

"Milena Pavlović Barili je najveća kulturna ikona našeg grada Požarevca. Ona je jedna od najvećih slikarki Srbije a po rečima mnogih istoričara umetnosti ona je i najveća evropska slikarka u periodu između dva svetska rata. Ovu priliku koristim da se zahvalim ministarstvu kulture i informisanja, ministarstvu turizma, gradonačelniku grada Požarevca i svojim saradnicima na bezrezervnoj podršci koju su davali fondaciji u protekom periodu, na prihvatanju naših ideja i realizaciji projekata. Posebno se zahvaljujem za podršku koju smo dobili za realizaciju jednog velikog budućeg infrastrukturnog projekta na koji način ćemo moći da obezbedimo i da na pravilan način čuvamo i prezentujemo Milenina dela" - rekla je Dabić.

Duška Jovanić je istakla hrabrost i veličanstvenost ove umetnice koja je obeležila srpski modernizam.

“Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu, Galeriji Milan Konjović u Somboru i u Muzeju grada Beograda, gde su bila izložena originalna platna Paje Jovanovića, sada je na redu  opus veličanstvene Milene Pavlović Barilli. Mislim da su fotografi imali zaista veliki izazov da dešifruju skrivene poruke njenih čudesnih slika koje su je učinile velikom umetnicom, apsolutnom ikonom srpskog modernizma i ženom koja je bila i ostala uvek i zauvek iznad i izvan svog vremena. Hrabra devojčica koja je umela i volela da crta. Pratila je svoju lunu i svoju planetu kroz avanture i pustolovine nomadskog života boreći se hrabro sa konvencionalnim formama sredine iz koje je potekla. Ali, zbog toga je Požarevac danas svetski grad” – istakla je Jovanić.

Gradonačelnik Saša Pavlović je istakao koliko je  grad Požarevac značajan za rad i dela Milene Pavlović Barili.

“U ovom trenutku kada govorimo o Mileni i njenoj zaostavštini, želimo svima dobrodošlicu u Požarevac. Svi mi koji smo rođeni u Požarevcu volimo da mislimo da je njen opus jednim delom tako značajan i veliki i zbog činjenice da je rođena u ovom gradu. Kaže se da je čovekova sudbina uveliko oblikovana njegovim detinjstvom a Milena Pavlović Barili ga je provela upravo na ovim ulicama i u dvorištu nedaleko od nas. S tim u vezi, podnaslov ovog umetničkog projekta upravo bi mogao biti i rečenica naše umetnice napisane u Njujorku u pismu majci u Srbiji a koja glasi "nigde nebo nije tako lepo kao iz mog dvorišta". Drago nam je da su autori izložbe koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije našu Milenu uvrstili među autore poput Save Šumanovića, Milana Konjovića i Paje Jovanovića. Njen značaj i umetničku vrednost vreme samo dodatno potvrđuje a tome doprinosi izložba kojoj večeras prisustvujemo” – istakao je Pavlović.

Izložbu je zvanično otvorila Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju sledećim rečima.

“Magija stvaralaštva Milene Pavlovic Barili dodirnula je Rim, Pariz, Njujork, i druge svetske centre. Svojim talentom svrstala je samu sebe u sam vrh svetskog slikarstva između dva rata a uz Šumanovića i druge autore koji su obeležili ne samo svoje vreme već i čitavu kulturnu scenu naše zemlje. Otuda je izložba koju večeras otvaramo potpuno komplementarna Mileninom istraživačkom geniju jer je autorka Duška Jovanić odabrala 15 fotografa koji su u formi rimejka oživeli 30 umetničkih dela Milene Pavlović Barili taj koncept je uspešan i inovativan jer udahnjuje novi život starim delima nastalim u drugom vremenu drugačijem kulturnom kontekstu i za neku drugu publiku stoga ovakav pristup aktuelizuje Milenine slike i otvara nam nove poglede ne samo na njenu ličnost i vreme u kome je živela već i na današnje vreme i kulturne okolnosti u kojima mi živimo naše živote. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije sa ponosom podržava ovakve pristupe koji povezuju stariju i noviju sa savremenom srpskom umetnošću i kulturom” – zaključila je Vanušić.

Pozivamo sve ljubitelje modernizma i umetnosti da posete izložbu, posete Požarevac i sami probaju da dešifruju skrivena značenja u delima Milene Pavlović Barili a da ujedno i uživaju u vizuelizaciji koju su pripremili savremeni fotografi. Izložba će biti otvorena do 07. oktobra 2021. godine.

15 fotografa30 umetničkih delacolor media communicationsGalerija Milene Pavlović BarilliizložbaJedna umetnicaMilena Pavlović BarilliMinistarstvo kulture i informisanjapožarevac