NIŠTA ZA SAKRITI: Sve je po zakonu, kamere za prepoznavanje lica uskoro u Beogradu

Sve smo bliži tome da svaki naš korak i potez prate pametne kamere čije je postavljanje u Beogradu počelo još pre dve godine. Pomoću napredne tehnologije biometrijskog prepoznavanja lica biće odmah jasno ko je osoba sa snimka - koja je ušla u banku, kupila određene novine ili koji se novinar našao sa kojim izvorom. Do sada su i građani i stručna javnost i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti više puta rekli da za korišćenje takvih kamera nema pravnog osnova, ali - ukoliko se usvoji nacrt novog zakona o policiji to više neće biti prepreka.

Kao u dečijoj pesmi "sve je pošlo naopačke" – najpre je policija nabavila softver, postavila hiljade kamera po Beogradu, stručnjaci ukazali na pravne nedostatke, a na kraju ministarstvo menja zakon, kako bi, inače skupo plaćenu, tehnologiju moglo da koristi. Stručnjaci kažu – potpuno suprotno zaštiti prava građana.

- Ovaj sistem utiče na sve građane, ne samo na Beograđane, gde se sada već masovno postavljaju kamere, već na sve građane, ne samo Srbije, već koji se nalaze u Srbiji, jer omogućava masovni nadzor. Dakle, ovo je veliko zadiranje u privatnost, zato što će svačiji podaci i to vrlo osetljivi biti beleženi u ovom sistemu - kaže Danilo Krivokapić iz Share fondacije.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović do sada je već dva puta dao negativno mišljene na procenu uticaja uvođenja novih tehnologija – policija nije imala pravni osnov da koristi pametne kamere, međutim ako se postojeći narativ usvoji neće više biti ni zakonske prepreke.

- Neophodno je da svi građani koji stupaju na te javne prostore budu upoznati i obavešteni o tome da je taj prostor pod audio i video nadzorom i ukoliko žele da svoje ponašanje menjaju to je do njih. Ali na nadležnima je da procene da li je on neophodan i zbog čega je neophodan i zbog čega ne može eventualno nekim drugim načinima da se ostvari svrha i da se ne zadire toliko u privatnost - kaže Marinović.

Bilo je situacija kada je policija prekomerno upotrebljava silu. Objavljivanjem takvog snimka, kao dokaza, umesto da zaštitimo svoja prava, bili bismo kažnjeni. Način kontrole rada policijskih službenika i kako se to primenjuje u praksi veliki je problem, smatraju stručnjaci.

- Objavljivanje identiteta policijskog službenika prilikom primene svojih ovlašćenja, što može da znači snimanje policije dok tuče demonstrante na julskim protestima prošle godine, je sada kažnjivo. Ovaj nacrt donosi izmenu su i sa oznakama koje policajci nose, ranije je bilo prezime. Sada stoji da će biti kombinacija slova i brojeva, biće teže - Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ako nas već kamere snime, ko će i gde čuvati podatke o nama, a ko će sve moći da im pristupi. Krivokapić kaže da iz određenih dokumenata dostavljenih Povereniku znamo da će se čuvati u komandno-operativnom centru policije i da će pristup imati samo ovlašćena lica iz policije, ali da je praksa do sad pokazala drugačije, najbolji pokazatelj je kako se postupa sa zadržanim podacima iz telefona.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

beogradkamerekamere za prepoznavanje licapametne kamere