NA INICIJATIVU GRADONAČELNIKA: Vladeta Jerotić dobiće ulicu i spomenik u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da će uskoro podneti inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Srbije bude nazvana po akademiku profesoru doktoru Vladeti Jerotiću, kao i da mu u njegovom rodnom gradu bude podignut spomenik.

- Srbija i Beograd mogu biti ponosni što je gospodin Jerotić bio naš sunarodnik. Biti savremenik ovog istinskog erudite je privilegija koju smo mi imali. Kako bismo i buduće naraštaje upoznali s njegovim bogatim opusom i preneli im prave vrednosti, koje je Vladeta Jerotić za svog života promovisao, naša je obaveza da mu se odužimo tako što će jedna ulica u Beogradu poneti njegovo ime i što ćemo mu podići spomenik - rekao je gradonačelnik Beograda.

Kako prenosi Beoinfo, Jerotić je bio naučnik koji je ostavio snažan trag u različitim poljima, pa će tako ostati upamćen kao vrstan neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik. Bio je neobičan i po tome što je iskoračio iz okvira akademske zajednice time što je omogućio da se pojavljivanjem, između ostalog, i u medijima veliki broj ljudi upozna sa njegovim radom.

Radojičić je istakao da je kao direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" bio u prilici da sarađuje s akademikom Jerotićem na projektu unapređenja rada UDK.

- Veoma sam ponosan na taj projekat, u okviru kojeg je prof. dr Jerotić održao predavanje pod nazivom "Lekovitost lepe reči". On zaista jeste bio čovek koji je svojom lepom rečju lečio, a mudrošću plenio. Posvećen veri pravoslavnoj, Vladeta Jerotić je u današnjem svetovnom društvu izabrao da živi životom skoro monaške skromnosti. Bio je jedinstven u svemu i mora ostati zauvek upamćen. Zbog toga sada, kao gradonačelnik, i podnosim ovu inicijativu. Ulica i spomenik u Beogradu su dug prema našoj prošlosti i zalog za našu budućnost - zaključio je prvi čovek Beograda.

Izvor: Nova.rs
Foto: Телевизија Храм - YouTube/PrintScreen

beogradgradonačelnik beogradaspomenikulicaVladeta JerotićZoran Radojičić