NIJE U PITANJU SAMO RESPIRATORNA BOLEST: Kovid i pandemija ostavljaju dugoročne posledice na mentalno zdravlje

Nisu bolesni samo oni u bolnicama i sa potvrđenom infekcijom. Kovid je u prethodnih 19 meseci ostavio dugoročne posledice na zdravlje mnogih. Na Dan mentalnog zdravlja doktori upozoravaju da se sve više ljudi suočava sa depresijom i anksioznošću.

Izolacija, strah, neizvesnost, oprez, borba – sve nam je to nametnula pandemija. Uz to, manje se viđamo i družimo sa dragim osobama, uopšte manje izlazimo iz svojih domova.

Posledice po fizičko zdravlje su lakše uočljive, merljive, pa se o njima i više govori. Mentalni problemi, po pravilu u senci, sada su vidljiviji.

- Sada već svi znamo da kovid-19 nije samo respiratorna bolest, već i multisistemska bolest sa posebnim afinitetom za centralni nervni sistem. Koronavirus i medijatori zapaljenskog procesa koji proizvodi kovid 19 značajno utiču na funkcionisanje nervnog sistema, odnosno na kliničku prezentaciju mnogobrojnih sindroma – depresija, prve psihotične epizode - objašnjava docent dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike "Dr Laza Lazarević".

Zato i na Dan mentalnog zdravlja stiže poruka – vakcinišite se.

- Mi smo vreme potrošili, mislim i previše na priču o vakcinama i dajući značaj onima koji nemaju veze sa vakcinama. Mi više vremena nemamo za to, moramo da se koncentrišemo na ono što nam kažu lekari, da vakcina nema alternativu ako želimo da izađemo iz ovoga - naglasio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Za 19 meseci pomoć telefonskog servisa za zaštitu mentalnog zdravlja Klinike "Laza Lazarević" i Ministarstva zdravlja potražilo je 30.000 ljudi.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

anksioznostdepresijakoronavirusKovid-19mentalni problemimentalno zdravljezlatibor lončar