Izložba "Korona - Kruna" otvorena na Savskoj promenadi

Izložba umetničkih fotografija "Korona-Kruna" Pavela Surovog, koja modele odevene u stare slovačke narodne nošnje alegorijski prikazuje kao kraljice i druge značajne istorijske i imaginarne ličnosti, otvorena je danas na Savskoj promenadi.

- Cilj mi je bio da lepotom devojaka dočaram da se vide arhaične slovačke nošnje, stare i do 120 godina, i da dodavajući alegorije kao moj umetnički izraz, ispričam dublju priču - rekao je Surovi novinarima prilikom otvaranja.

Na 76 fotografija etno art izložbe "Korona-Kruna" u prvom planu su bojama i vezom raskošne nošnje. Modeli koji predstavljaju istorijske ili imaginarne ličnosti pretežno na glavi imaju krune, ili im oglavlja daju kao pozadina bogati stari prekrivači za krevete i ćilimi.

- Krune devojke krunišu u kraljice, princeze, grofice... Korona na latinskom znači kruna. Kada gledamo virus pod mikroskopom, on ima šiljke koji liče na krunu - istakao je Surovi.

Prema njegovim rečima, treći nivo slika, koje nose nazive kao što su "Anđeo", "Marija Magdalina iz Magale", "Rajska Eva", "Betlehemša grofica", "Madam Pompadur" ili "Katarina Velika", nosi u sebi ezoterično-duhovnu alhemiju koja otkriva skrivenu priču.

- Stara slovačka nošnja podseća na odeždu sa kraljevskih dvorova i zato su nastale te alegorije. Imamo kraljicu Elizabetu, rimsku imperatorku, Pepeljugu, Mitru - rekao je Surovi.

Direktor Kulturnog centra Kisač i poslanik slovačke manjine u pokrajinskoj skupštini, Surovi je sa svojom izložbom osvojio prvo mesto na „International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etnomoda) u Rusiji, u kategoriji modne fotografije.

Izložba "Korona-Kruna" trajaće mesec dana na Savskoj promenadi, a organizuje je manifestacija Etnolodži fest 2021 u saradnji sa Belgrejd voterfrontom, Kulturnim centrom Kisač i Slovačkim kulturno-informativnim centrom.

Izložba "Korona-Kruna" je uvertira u Etnolodži fest 2021, autorke Goge Grubješić, koji će posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa biti održan od 25. do 27. novembra u tržnom centru Galerija, a počasni pokrovitelj je Tamara Vučić, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: J.Ilić/Tanjug

Corona - Krunagoga grubješićizložbaPavel Surovi