PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo Jurija Ljvoviča Rakitina

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Jurij Ljvovič Rakitin (Harkov 1882 – Novi Sad 1952), reditelj

Bio je jedan od najistaknutijih pozorišnih stvaralaca i ujedno jedan od najznačajnijih predstavnika ruskih emigrantskih kulturnih krugova koji su posle Oktobarske revolucije 1917. godine pronašli utočište i nastavili svoje karijere u Kraljevini SHS.

Pozorišnu karijeru u Rusiji započinje kao glumac, ali ubrzo shvata da je pravi pozorišni poziv za njega zapravo rediteljski. Imao je prilike da sarađuje sa najvećim imenima ruskog teatra, poput Konstantina Sergejeviča Stanislavskog i Vsevoloda Emiljeviča Mejerholjda.

U Beograd dolazi preko Istanbula 1920. godine, ponuđeno mu je da karijeru nastavi u Parizu, ali se odlučio za Narodno pozorište u Beogradu gde režira od 1921. godine, gde je do Drugog svetskog rata režirao oko sto predstava.

Nakon rata, režira u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Pojedine njegove režije zapamćene su kao biseri pozorišne umetnosti, istovremeno originalni, ali i nadahnuti i izgrađeni na temeljima slavne škole MHT-a.

U pozorišnim krugovima ostao je upamćen pod veoma upečatljivim nadimkom, u kome je sublimirana njegova sveukupna uloga u srpskom pozorištu – Maestro.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

"Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta"izložbaJurij Ljvovič Rakitinputujuća izložba