PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo bračnog para Vere Miljtiadovne Grečove i Polikarpa Arsenjeviča Pavlova

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Supružnici i pozorišni umetnici: Glumački i rediteljski par

Polikarp Arsenjevič Pavlov (1885-1974) i Vera Miljtiadovna Greč (1893-1974)

Izvanredno je značajna i blagotvorna umetnička i vaspitna delatnost velikih ruskih umetnika Vere Grečove i Polikarpa Pavlova, koji su stvarali kao glumci i reditelji. Glumačko obrazovanje stekli su u Moskvi gde oboje postaju članovi Moskovskog hudožestvenog teatra.

Posle revolucije stalno su u emigraciji, a od 1922. članovi su takozvane Praške grupe MHT-a, zajedno sa velikim ruskim umetnicima Germanovom, Križanovskom, Masalitinovim.

U srpskim i jugoslovenskim pozorištima režirali su i nastupali zajedno, najčešće dela ruskih pisaca. Često su kao gosti nastupali u Narodnom pozorištu u Beogradu, prvi put 1920. godine (sa hudožestvenicima koje je predvodio Kačalov), a njegovi članovi postaju 1937. i tu ostaju do Drugog svetskog rata.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

"Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta"izložbaPolikarp Arsenjevič Pavlovputujuća izložbaVera Miljtiadovna Greč