SRBATOM organizuje konferenciju "Nuklearna sigurnost danas“ - Nuklearna energija i tehnologija, mogućnosti i rešenja

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije organizuje konferenciju „Nuklearna sigurnost danas - Nuklearna energija i tehnologija, mogućnosti i rešenja“ 2. decembra 2021. godine na svom Jutjub kanalu od 10.30 časova.

U okviru prvog panela „Nuklearna energija-danas i sutra“ na konferenciji će govoriti stručnjaci iz inostranstva koji će prezentovati svoje viđenje korišćenja i upotrebe nuklearne energiju u svetlu globalne energetske krize, povećanja zagađenja i sa aspekta sigurnosti i bezbednosti. Na drugom panelu „Nuklearne tehnologije u službi zaštite životne sredine“ razgovaraće se o tome kako Međunarodna agencija za atomsku energiju reaguje na zagađenje plastikom kroz njeno recikliranje korišćenjem tehnologija zasnovanih na jonizujućem zračenju i monitoringom radioaktivnosti u morima i okeanima. Na panelu „Nikola Tesla i rendgenski zraci“ govoriće se o malo poznatim podacima iz života i rada ovog naučnika.

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka kulture i informisanja i predsednca Odbora SRBATOM-a Maja Gojković i direktor SRBATOM-a, koordinator za vezu sa MAAE Slađan Velinov.

Neki od učesnika konferencije su Jan Haverkamp, viši stručnjak za nuklearnu energiju i energetsku politiku pri Svetskom informativnom servisu za energiju (WISE), Celina Horak sa kolegom predstavnica Međunarodne agencije za atomsku energiju, Dr Jonathan Cobb, predstavnik Svetske nuklearne Asocijacije (WNA), Michael Pravica sa Univerziteta u Nevadi, Branimir Jovanović, zamenik direktora Muzeja Nikola Tesle u Beogradu, dr Jelena Jovanović Simić viši kustos Muzeja nauke i tehnike, kao i mnogi drugi.

SRBATOM konferenciju „Nuklearna sigurnost danas“ organizuje već treću godinu zaredom sa ciljem da pruži više informacija o nuklearnoj energiji, s obzirom na to da nas manjak informacija i znanja često sprečava da shvatimo i koristimo vrednosti nuklearnih tehnologija za čovečanstvo.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbijemaja gojkovićNuklearna energija i tehnologijaNuklearna sigurnost danasSlađan VelinovSRBATOM