VIRUSOLOG ŠEKLER UPOZORAVA: Uz jeftin televizor možete da pokupite i koronu i završite u bolnici

Virusolog Milanko Šekler izjavio je juče da euforija zbog Crnog petka, ali i praznika, dovodi ljude u situaciju da pogreše.

- Svako veselje, svaki emotivni pristup bilo čemu dovodi do toga da se mi opustimo i da neke stvari koje ne bismo nikada sebi dopustili u nekim normalnim, redovnim okolnostima u tom raspoloženju pretprazničnom popusti i pažnja i sve - rekao je Šekler za Radio televiziju Srbije (RTS), preneto je na sajtu te medijske kuće.

Istakao je da se prave gužve i povećava rizik od širenja virusa.

- Ne bi bilo prvi put. Ista stvar se desila i prošle godine. Uz jeftin televizor možete da pokupite i koronu i završite na Bežanijskoj kosi. Hvala Bogu ima mesta u kovid bolnicama - kaže Šekler.

Govoreći o novom soju koronavirusa, Šekler kaže da svi sojevi o kojima se priča uopšte nisu novi.

- Taj soj koji je okupirao naslove u novinama i medijima je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja i koji je svrstan u tu neku grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji, treba da se prate. Na vrlo malom broju uzoraka u svega nekoliko zemalja je zabeleženo prisustvo i za sada ne može da se kaže ništa interesantno i tačno u vezi s tim - objasnio je Šekler.

Dodao je da ne može da se kaže da je taj soj prenosiviji, niti da vakcine ne štite.

- To je sve neutemeljena procena. Zapamtili smo alfa (soj), sada ne postoji, deltu, eto, ona je sveprisutna, ali smo zaboravili neka silna slova koja su nestala i koja su izazivala paniku, a na kraju ispalo ništa - istakao je Šekler.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

crni petakkoronakoronaviruskovidkovid bolniceKovid-19Milanko Šeklervakcinavakcinacijavirusolog