VAKCINACIJA PONOVO USPORENA: Epidemijska situacija bolja, ali lekari pozivaju na oprez

Scenario zbog kojeg smo u trećem i ovom, četvrtom, talasu kovida imali pune bolnice, ponavlja se: vakcinacija je opet usporena, i to se desilo sa dolaskom novog soja korone, koji je već prijavljen u više od 60 zemalja, pa neće zaobići ni našu. Sada bi to moglo da dovede do nove "eksplozije" zaražavanja.

Doktor Zoran Bekić, koordinator vakcinalnog punkta na "Beogradskom sajmu", upozorava da "smo se sad, kada je vreme da se zaštitimo i zaustavimo lanac širenja infekcije, jer je i epidemijska situacija povoljnija, opustili i mislimo da je gotovo".

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, vakcinisano tek nešto više od 58 odsto odraslih, i manje od 30 odsto mladih, a kojom brzinom se imunizacija odvija pokazuje i podatak da je od sredine novembra broj vakcinisanih među punoletnima porastao tek za jedan odsto. Treću dozu primilo je više od 28 odsto odraslih.

- Usporenje postoji, najviše se imunizuju mlade osobe, od 18 do 30 godina, a i to je vrlo usporeno i nedovoljno za kolektivni imunitet. Stanje u kovid-ambulantama je mnogo bolje, brojevi padaju, imamo 120 do 180 pregleda dnevno u DZ "Savski venac", a bilo je i tri puta više. Bolje je stanje i u kovid-bolnicama, ali ne smemo da se opustimo. Hrvatska, Mađarska i Bugarska imaju porast broja obolelih, što može da se prelije i kod nas - kaže Bekić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon očekuje dalji pad broja inficiranih u naredne dve nedelje, ali kaže da situacija, iako se smiruje, još nije povoljna, jer imamo veliki broj preminulih. U petak je virus potvrđen kod još 1.387 osoba, a od posledica kovida je preminulo 38 obolelih.

- Pred nama je zasigurno i dalje nastavak pada broja obolelih, što je optimistično, kada bismo se uporedili sa pojedinim zemljama sveta - izjavio je Kon.

Omikron soj u Srbiju stiže do Nove godine

Doktor Kon upozorava na oprez, zbog izvesnog dolaska omikron soja. Napominje da je potrebno vreme da se on otkrije.

- Njegova potvrda u 60 zemalja sveta pokazuje zavidan potencijal soja, što znači da će vremenom zavladati čitavim svetom, a kod nas će stići verovatno krajem decembra - najavio je Kon.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

broj preminulihbroj vakcinisanihbroj zaraženihepidemijska situacijaimunizacijakolektivni imunitetkoronakoronaviruskovidKovid-19omikronomikron sojpredrag konvakcinavakcinacijaZoran Bekić