Obavezan Hasap sistem bezbednosti hrane

BEOGRAD, 2. maja 2011. (Beta) - Primarni proizvodjači hrane u Srbiji neće biti u obavezi da od 11. juna primenjuju hasap (HAC CP) sistem za bezbednost hrane, dok će svi ostali proizvodjači i prodavci hrane, prema Zakonu o bezbednosti hrane, morati da ga uvedu.

HAC CP je skraćenica od Hazard Analysis (analizis) Critical (kritikal) Control Point, što u prevodu znači analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke.

Hasap sistem podrazumeva funkcionisanje i poslovanje u skladu sa principima dobre higijensko-proizvodjačke prakse, kao sredstva da prehhrambeni proizvod bude bezbedan.

Zakon o bezbednosti hrane je donet 2009. godine i obavezuje sve učesnike u lancu proizvodnje, prerade i prometa hrane u Srbiji da od 11. juna 2011. godine uspostave, ali ne i da sertifikuju hasap sistem.

Za neuvodjenje hasap sistema predvidjene su kazne - pokretanje postupaka za privredni prestup za pravna lica, mere zabrane obavljanja delatnosti za privredna društva, dok je za preduzetnike predvidjeno pokretanje postupka za prekršaj.