VIŠE OD POLOVINE STANOVNIŠTVA BILO ZARAŽENO KORONAVIRUSOM: Dve godine od prvog registrovanog slučaja kovida u Srbiji

Od početka pandemije u Srbiji registrovana su 1.923.977 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 15.405 osoba.

Prvi slučaj koronavirusa registrovan je na današnji dan pre dve godine kod pacijenta koji je primljen u zdravstveni centar u Kikindi. On je prebačen brzo u opštu bolnicu u Subotici. Epidemiološkinja, pomoćnik direktora Opšte bolnice u Subotici Gordana Krtinić koja je primila prvog pacijenta rekla je da su iza lekara dve teške godine velikog iskustva.

Danas su epidemiološki podaci u Subotici dobri, na bolničkom lečenju se nalazi 21 bolesnik, a na respiratoru se nalazi jedan pacijent.

Doktorka Krtinić, primila je prvog kovid pozitivnog pacijenta u Srbiji koji se pojavio na današnji dan pre tačno dve godine.

- Ovo su dve teške godine velikog iskustva, iza nas je pet epidemijskih talasa - navela je Krtinićeva, prenosi RTS.

Prema njenim rečima, od prvog pacijenta do danas u bolnici u Subotici pregledano je 25.000 pacijenata, 4.900 je primljeno u bolnicu, a 500 je bilo na respiratoru.

- Svaki od talasa imao je specifičnosti i morali smo na vreme da se organizujemo da bi svaki pacijent bio adekvatno zbrinut - istakla je epidemiološkinja.

Navodi da je sve ovo vreme bilo teško raditi, da su lekari umorni, ali da je najveće zadovoljstvo kad pacijent krene kući.

U Srbiji više od polovine stanovništva imalo kovid

Dr Radmilo Janković rekao je za RTS da je zdravstveni sistem bio na velikom ispitu, u protekle dve godine.

- Mislim da je u Srbiji više od polovine stanovništva imalo kovid - kaže Janković.

Ovaj talas je specifičan, u bolnicama su uglavnom pacijenti koji uz koronu imaju i neku pridruženu bolest, ali se vidi svetlo na kraju tunela, istakao je Janković.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

broj zaraženihGordana Krtinićkoronakoronaviruskovidkovid pacijentiKovid-19Radmilo Janković