Otvaranje novog Muzeja Akropolja u septembru

ATINA, 20. februara 2008. (Beta-AFP) - Novi Muzej Akropolja, smešten 300 metara južno od podnožja čuvenog stenovitog brda, u istorijskom centru Atine, biće otvoren u septembru, najavio je danas grčki ministar kulture Mihalis Ljapis.

"Za mesec dana dovršićemo selidbu svih predmeta iz starog muzeja" na Akropolju, kako bismo "u septembru otvorili novi muzej", kazao je Ljapis prilikom posete muzeju. Od oktobra prošle godine, stari muzej je zatvoren za posete zbog premeštanja eksponata u novi moderni muzej što je, prema ekspertima, izuzetno komplikovana i delikatna operacija.

Novi muzej, površine 25.000 kvadratnih metara, ima tri nivoa, uključujući salu na poslednjem spratu namenjenu istočnom frizu sa Partenona koji se trenutno nalazi u Britanskom muzeju u Londonu i čije vraćanje Grčka zahteva godinama. Novi muzej prvobitno je trebalo da bude dovršen do Olimpijade 2004, ali je zbog birokratskih i tehničkih problema kasnilo potpisivanje ugovora o njegovoj izgradnji, koja je koštala blizu 129 miliona evra.