SVAKI ČETVRTI STANOVNIK PLANETE PATI OD ALERGIJE: Kako sprečiti posledice po zdravlje?

Klimatske promene, zagađenje, kao i prolećno cvetanje bilja, samo su neki od uzročnika alergija. Statistički podaci pokazuju da 25 odsto ukupne svetske populacije boluje od neke alergijske bolesti. Ako se na vreme leče smanjuje se rizik od ozbiljnijih posledica po zdravlje.

Alergijska reakcija može se dogoditi odmah ili nekoliko sati nakon kontakta sa alergenom i može biti vrlo burna. Alergije utiču na kvalitet života i produktivnost u radu.

- Ti ljudi su slabije produktivni, više im se spava, slabiji je uspeh u školi - a sa druge strane ukoliko se ne leče do kraja, alergije mogu da se spuste na donje disajne puteve i da se pojavi bronhijalna astma - izjavio je alergolog dr Žikica Jovičić.

Alergijske bolesti su, kažu stručnjaci, danas među najčešćim zdravstvenim problemima.

Upozoravaju da se broj obolelih svake godine povećava, a da su brojni alergeni iz prirode koji dovode do reakcija imunog sistema.

- Lepo vreme je prouzrokovalo da je prisutno u vazduhu više od 12 vrsta polena drveća. Ono što je bitno za ovaj period reći, jeste, da je breza intenzivno krenula da cveta, ona ujedno predstavlja najjači alergen. Tu su prisutni još i asen, vrba, brest i hrast... - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Međutim, upozoravaju da su za pojavu alergijskih reakcija krive i nečistoće iz vazduha.

- Polen se nažalost vezuje i za zagađujuće materije iz vazduha. Tu dolazi do unakrsnih reakcija kako sa tim zagađenjem, tako i poleni između sebe, tako da je u tom periodu klinička slika alergičnih osoba još progresivnija i teža - dodala je Mitrovićeva.

Savet stručnjaka je da se sa terapijom počne na vreme - pre nego što se razviju prvi simptomi.

- Preporučuje se da pacijenti ne izlaze ujutru kad je vetrovito i sunčano do devet sati, tada je koncentracija polena najveća. Jedno je imunoterapija, koja treba da služi da nauči organizam da ne reaguje na alergene. Druga je lečenje. Lečenje je stepeničasti pristup. Počinje se sa primenom antihistaminika koji mogu da pacijenti uzmu na svoju ruku jer su bezbedni, a ako to ne pomaže onda ipak savet da se obrate doktoru da dobiju efikasnije lekove - objasnio je dr Jovičić.

U Agenciji za zaštitu životne sredine, grupa za monitoring i stanje alergenog polena, svakodnevno meri njegovu količinu u vazduhu.

Na njihovom sajtu građani se mogu informisati o koncentraciji alergena na destinacijama na koje žele da odu, i da u skladu sa tim prilagode terapiju i svoje kretanje.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alergenialergijepolenprolećeterapija