SLIKA VREDNA HILJADU REČI: Britanac pravi neobična umetnička dela na pisaćoj mašini (FOTO)

Umetnik koji je koristio pisaću mašinu za kreiranje portreta Toma Henksa rekao je da je bio oduševljen kada mu je glumac potpisao neobično umetničko delo.

Džejms Kuk (25), iz Brejntrija u Eseksu, pravi portrete i razne prikaze koristeći otiske slova, brojeva i znakova interpunkcije na pisaćoj mašini. Kuk je poslao portret oskarovcu, ali je priznao da je "zaboravio na to" sve dok nije dobio neočekivano pismo.

- Pojavio sam se u jednoj emisiji u SAD 2020. i zamolili su me da napravim portret glumca, a da prisutni pogode koja je slavna ličnost u pitanju - rekao je Kuk.

- Bio sam oduševljen kada su mi vratili portret Toma Henksa sa njegovim autogramom i kratkom porukom - dodao je.

Poruka koju je rukom napisao Henks, koji navodno poseduje više od 120 pisaćih mašina, jer je strastveni sakupljač, glasi: "Džejmsu Kuku. Ovo je super! Tom Henks".

Diplomirani arhitekta je od tada stekao više od 20.000 pratilaca na Instagramu i uradio je oko 200 slika poznatih ličnosti, muzičara i pejzaža.

Kuk je stvaranje neobičnih umetničkih dela pretvorio u ozbiljan posao u ateljeu u Londonu, gde zainteresovani mogu da ga posete i vide kako radi, ali i kolekciju od skoro 40 pisaćih mašina.

- Kupio sam četiri pisaće mašine, a ostale, mislim da ih sada imam blizu 40, dali su mi ljudi koji su čuli za moj rad - rekao je Kuk.

- Jednu pisaću mašinu mi je dala dama koja je radila u Bakingemskoj palati i bila je privatna kraljičina službenica. Rekla mi je da je procenila da je napisala negde između 17.000 do 20.000 pisama i kada je otišla u penziju odlučila je da uzme svoju pisaću mašinu kao poklon. Videla je moj rad i odlučila da mi da svoju pisaću mašinu, a ja sam joj napravio portret kraljice - ispričao je mladi umetnik.

U proseku, za jedno umetničko delo formata A4, Kuku je potrebno do pet dana, a veći delovi su formirani od manjih spojenih traka papira.

Sledeća Kukova izložba biće od 14. jula do 17. avgusta u "The Moot Hall" u Maldonu, u Eseksu. Biće tu i portret kraljice i delo koje je potpisao Henks.

- Ono što je zaista lepo u vezi sa ovim poslom jeste to što nije samo posao zanimljiv, već i priče o ljudima koji su povezani sa pisaćim mašinama - rekao je gospodin Kuk.

- Slogan koji koristim za svoj rad je 'slika vredna hiljadu reči', jer svaki crtež ne samo da je asortiman slova, brojeva i interpunkcijskih znakova složenih zajedno, već tu, takođe, skrivam poruke koje gledalac može pronaći kada pažljivo gleda crtež izbliza - kaže Kuk.

Izvor: RTS
Foto: jamescookartwork/Instagram

crtežcrtežiDžejms Kukizložbapisaća mašinatom henksumetnička dela