RECEPT DANA: Opera torta

Sastojci:

Za koru:

- 115 g očišćenih badema
- 130 g šećera
- 3 belanca
- 3 jaja
- 50 g putera
- 25 g kakaoa

Za kafeni fil:

- 125 ml svežeg mleka
- 125 ml kafe espreso
- 75 g šećera
- 2 žumanceta
- 1 kašika brašna
- 250 g putera
- 60 g šećera u prahu

Za čokoladni ganaš:

- 110 ml svežeg mleka
- 160 g mlečne čokolade
- 50 g putera

Za čokoladnu glazuru:

- 240 ml slatke pavlake
- 200 g mlečne čokolade
- 240 ml slatke pavlake
- 200 g mlečne čokolade

Za ukras:

- 40 g mlečne čokolade
- 1 list pozlaćenih ukrasa za torte

Prirema:

Za kore, u blenderu samleti očišćene bademe sa pola šećera. Umutiti belanca mikserom dok se količina ne poveća, nakon toga dodati drugu polovinu šećera i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije pena. Rastopiti maslac.

U činiji promešati jaja sa samlevenim bademima. Dodati kakao i istopljeni maslac. Promešati. Na kraju, u delovima dodati umućena belanca – prvo po malo, posle više.

Staviti papir za pečenje u veliki plitak pleh i sipati testo za koru u nju. Rasporediti je pomoću noža po celoj površini. Peći koru u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni, 6-8 min.

Za fil napraviti prvo žuti krem, u činiji umutiti žumanca sa malo hladnog mleka i brašna, dok se ne dobije kašasta mešavina. U šerpicu staviti ostatak mleka, kafu i šećer, ostaviti da proključa. Sipati malo kipuće smese preko žumanaca, a potom sve sipati u šerpicu. Mešati krem sve dok se ne zgusne. Sipati krem preko hladnog poslužavnika, poravnati i pokriti providnom folijom. Ostaviti da se ohladi.

Mikserom mutiti meki maslac sa šećerom u prahu, dok se ne dobije homogena smesa. Promešati ohlađeni žuti krem i dodati ga iz više delova u maslac. Mutiti krem sve dok se ne dobije penasta smesa, pa ostaviti u frižideru da se ohladi.

Za ganaš, ugrejati mleko u šerpici. Iseckati ili narendati čokoladu. Dodati čokoladu u mleko čim se šerpica skloni sa vatre. Pažljivo mešati sve dok se čokolada u potpunosti ne istopi. Na kraju, dodati maslac i mešati dok se ne dobije homogena i sjajna smesa.

Iseći ispečenu koru na tri jednaka dela, izmeriti proporcije po plehu (21x21cm). Namazati pleh maslacem i staviti papir za pečenje tako da krajevi vire iz pleha.

Staviti prvu koru na dno pleha. Naneti ohlađeni kafeni fil i ravnomerno ga rasporediti. Staviti zatim drugu koru i pritisnuti. Preliti čokoladnim ganašem. Ostaviti tortu u zamrzivaču na 2 sata.

Za glazuru, zagrejati pavlaku u šerpici i čim se skloni sa vatre, dodati iseckanu čokoladu. Mešati dok se ne dobije glatka smesa.

Izvaditi zamrznutu tortu i preliti je još uvek tolom čokoladnom glazurom. Ravnomerno rasporediti. Staviti je u frižider da bi se glazura stegla. Nakon toga je izvaditi iz pleha pomoću papira. Ako ima potrebe, poravnati ivice torte.

Istopiti na pari mlečnu čokoladu i sipati je u papirni fišek. Iseći sasvim mali kraj fišeka i čokoladom napisati preko torte "Opera". Ukrasiti je komadićima pozlaćenih ukrasa.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: 24kitchen.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Opera tortareceptrecept danareceptitorta