"Vital" i "Sunce" po 145 dinara

Predrag Avramović, direktor preduzeća "Invej", u čijem se sastavu nalaze uljare "Sunce" i "Vital", potvrdio je juče za "Privredni pregled" da će ove dve vrste ulja poskupeti na 145 dinara. On nije precizirao datum, ali je potvrdio da će se to dogoditi već za nekoliko dana, odnosno s prvom sledećom isporukom. 

- Sami formiramo cene i ne dogovaramo se sa drugima - dodao je on. - Završili smo sa zalihama domaćeg suncokreta iz prošlogodišnjeg otkupa i sada počinjemo da prerađujemo nerafinisano ulje iz uvoza, koje je za godinu dana poskupelo 100 odsto, jer poštujemo svoje obaveze prema kupcima. "Invej" će u cilju povećanja domaćeg roda suncokreta finansirati ovu proizvodnju ulažući oko 40 evra po hektaru, pre svega isporukama besplatnog semena, a jedina obaveza proizvođača je da za uzvrat isporuče "Inveju" po dve tone suncokreta po tržišnoj ceni - najavio je Avramović na sastanku Grupacije proizvođača biljnih ulja u Privrednoj komori Srbije (PKS). 

U Srbiji bi ove godine trebalo da bude zasejano oko 60.000 hektara više uljarica nego prošle godine - suncokretom oko 180.000 hektara (30.000 više nego prošle godine), sojom oko 160.000 hektara, (15.000 više nego lane ), a uljanom repicom oko 35.000 hektara, što je 15.000 više nego 2007. godine - izjavila je direktorka Zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović, ocenivši da je to znatno manje od potreba, jer je srpskim uljarama godišnje potrebno oko 350.000 hektara pod suncokretom i oko 180.000 hektara pod sojom, što zbog tehnologije setve nije moguće ostvariti. 

- Poskupljenje ulja je neminovno zbog povećanja cena energenata, ali i poremećaja na svetskom tržištu, gde vlada nestašica sirovina, pa na berzama tona sirovog ulja košta i 2.000 dolara, a suncokreta od 820 do 919 dolara. Domaći proizvođači su prošle godine ugovarali otkup suncokreta za 195 evra po toni, dok se ove godine ugovara otkup od 350 evra. Proizvođačka cena domaćih uljara po litru prerađenog uvoznog ulja biće 135 dinara - navela je ona. 

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Milan Prostran rekao je da očekuje smirivanje cena ulja na jesen. Nakon berbe suncokreta, kada bude povećana ponuda svih uljarica, povećanjem površina, ali i odustajanjem velikih prerađivača od njihove prerade u biodizel. Da je ulje u inostranstvu tako jeftino, do sada bi već bio realizovan interventni uvoz 15.000 tona, za koje je država dala dozvolu još početkom decembra prošle godine, smatra Prostran.

("Pregled")