LOKACIJE KOJE SE NE ZAOBILAZE: Kalemegdan, Hram Svetog Save i Skadarlija najprivlačniji turistima

Među najposećenijim i najprivlačnijim lokacijama za turiste koji dolaze u Beograd ističu se Kalemegdan, Hram Svetog Save i Skadarlija, rekla je za Tanjug licencirani turistički vodič Bojana Šestović iz Udruženja turističkih vodiča Srbije.

Kalemegdan je, kaže, centralna lokacija u Beogradu i ne može je zaobići nijedan turista.

- Ovo je jedan kompleks gde posetioci na jednom mestu mogu da vide više stvari, posete muzeje, vide spomenike i da čuju istoriju - rekla je Šestovićeva.

Prema njenim rečima, retko koji grad može da se pohvali time da praktično u centru grada ima i veliko ratno ostrvo, i da je na ušću dve velike evropske reke. Tako, dodaje, oni turiste koji dođu u Beograd, individualno ili grupno, uvek upućuju na Kalemegdan.

Druga najpopularnija lokacija koju turisti posećuju je, kaže, Hram Svetog Save, koji ima važnu i duhovnu i turističku funkciju, javlja Tanjug.

- Turisti svih veroispovesti i nacija potpuno su impresionirani kako pozicijom, tako i čitavom pričom koja se vezuje za izgradnju ovakve svetinje. Ona samim tim dobija na značaju ne samo u verskom već i na tom svetovnom delu, tako da je Hram turistička atrakcija iako ima vrlo važnu duhovnu funkciju - rekla je Šestović.

Pitanja koja turisti najčećše postavljaju kada se tu nađu su vezana za ikonografiju i ličnosti iz naše istorije.

- Čitav jedan ciklus vezan za našu duhovnost i tradiciju može se ispričati upravo u Hramu - navela je ona.

Nakon celodnevnog obilaska grada, turisti žele da se odmore, ručaju ili večeraju, a tada se, kaže Šestovićeva, upućuju u Skadarliju, gde na jednom mestu imaju i barove i restorane.

Skadarlijske kafane, ističe, trude se očuvaju tradiciju sa obrocima i tipičnom starogradskom muziokom.

Kao važno je istakla da turisti vole srpsku kuhinju ali i provod, i ono što jedino imaju kao primedbu, je to da su porcije obilne ali, uprkos tome, sve što se naruči, to se i pojede. To je, kaže, jer im je lepo i interesantno.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

beogradhram svetog savekalemegdanskadarlijasrbijaturisti